Evenimente în premieră pentru armâni, week-end-ul acesta

193
Evenimente în premieră pentru armâni, week-end-ul acesta - culturaarmana-1504800699.jpg

Articole de la același autor

Zilele Culturii Armâne debutează astăzi, evenimentul urmând a se desfășura până la data de 10 septembrie. Pentru prima dată, constănțenii vor avea ocazia să vizioneze o piesă de teatru în dialectul aromân (autor: Zoi Papazissi Papatheodoru; adaptare: Dimitris Georgiu). Aceasta va fi prezentată în România de către reprezentanții unei asociații a armânilor din Grecia. 


Tot în premieră pentru România, va fi prezentat documentarul "Caimo" (autor: Aleksandar Zikov), un film care își îndreaptă atenția asupra unei familii de armâni din Balcani, incluzând elemente de auto-etnografie.


Organizatorii asigură publicul că week-end-ul acesta va fi special pentru membrii comunități armâne, programul incluzând o serie de activități ce își propun să contribuie la o mai bună vizibilitate a valorilor și tradițiilor specifice armânilor. 


Ca urmare, publicul va putea lua parte la o expoziție de pictură/sculptură, intitulată "Călător în timp și spațiu", care va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (astăzi, ora 17.30). Două ore mai târziu, pe scena Teatrului de Stat va urma un spectacol de muzică tradițională și poezie/anecdote. Sâmbătă, 9 septembrie, începând cu ora 10.30, tot la muzeu, armânii sunt invitați la un simpozion cu tema "20 de ani de la Recomandarea 1333 referitoare le limba și cultura armână". 


În aceeași zi, dar la ora 12.30, va fi organizat un moment de poezie și muzică, la Muzeul de Istorie și Arheologie, acțiune ce va fi urmată de scurte proiecții de film, "Caimo" și "Cârvanea armâneascâ" (vineri seara, la Teatrul de Stat, iar sâmbătă la prânz, la Muzeul de Istorie). 


Evenimentul se încheie cu piesa de teatru "Cuscra pirvuljiatâ", prezentată de Asociația Armânilor din Veria (Grecia). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Septembrie 2017
Stire din Cultură-Educație : Ultima zi de concurs, la Gala "HOP"
Pagina a fost generata in 0.6355 secunde