Emoții pentru absolvenții de clasa a XII-a. Astăzi începe Bacalaureatul 2019

507
Emoții pentru absolvenții de clasa a XII-a. Astăzi începe Bacalaureatul 2019 - fondemotii-1559506105.jpg

Articole de la același autor

Petrecerile de sfârșit de an școlar s-au încheiat, banchetul deja s-a uitat și cu toții s-au pus pe învățat, căci, de astăzi, absolvenții de clasa a XII-a intră în examene. Probele orale ale Bacalaureatului 2019 încep astăzi.


Peste 5.000 de candidați din județul Constanța sunt așteptați să susțină testările de competențe, săptămâna aceasta.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat 51 de centre de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, dintre care 25 sunt în municipiu. În premieră, elevii din Hârșova vor susține examenul la ei în localitate, fiind organizat un centru de examen și la Liceul "Ioan Cotovu" din Hârșova. Conform calendarului examenului de Bacalaureat 2019, pe 3 și 4 iunie, are loc proba pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba și literatura română. În zilele de 7, 10 și 11 iunie, este programată evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 12 - 13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor ligvistice într-o limbă de circulație internațională.


Subiectele pentru proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română sunt elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și cuprind texte literare, nonliterare, itemi corespunzători descriptorilor competențelor din programele pentru bacalaureat. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, câte 10 - 15 minute. În urma susținerii probei, candidații primesc nivel de competență lingvistică: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat.


Probele scrise, în luna iulie
Ulterior, candidații au un răgaz de două săptămâni să repete materia și să se pregătească pentru probele scrise. Prima probă, cea la limba și literatura română, va avea loc luni, 1 iulie, urmată, marți, 2 iulie, de proba la limba și literatura maternă. Miercuri, 3 iulie, este programată proba obligatorie a profilului, matematică pentru profilul real și istorie pentru profilul real. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, se va desfășura joi, 4 iulie.
Accesul absolvenților de liceu în sălile de examen are loc între orele 7.30 și 8.30, iar examenele încep la ora 9.00. Candidații care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau orice alte materiale cu care nu au voie să intre în examen vor primi un plic în care să le introducă și să le pună în sala de depozitare a obiectelor personale. Nu au voie să le aibă asupra lor în sala de examen telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor. Candidații care vor fi depistați cu telefonul la ei, fără chiar să-l folosească, vor fi eliminați din examen, pentru tentativă de fraudă.


Examenele scrise durează trei ore. Subiectele de la BAC sunt concepute de Centrul Național de Evaluare și Examinare, din subordinea Ministerului Educației.


Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie, până în ora 12, și e urmată de depunerea contestațiilor, între orele 12 și 16. Între 9 și 12 iulie, vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.


Sesiunea a doua, la finele lunii august
Două zile mai târziu, pe 15 iulie, încep înscrierile la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019. Iar pe 26 iulie se vor putea înscrie și candidații care au promovat examenele de corigențe. Probele încep pe 21 august, cu testul scris la limba română. Pe 23 august vor susține proba obligatorie a profilului, iar pe 26 proba la alegere a profulului. De asemenea, pe 27 și 28 august, se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, între 30 august și 2 septembrie, este programată evaluarea competențelor digitale, iar pe 2 - 3 septembrie vor fi probele lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Pe 3 septembrie vor fi afișate rezultatele la probele scrise și în aceeași zi, până la ora 16, vor putea fi depuse contestațiile. Rezultatele finale vor fi afișate pe 7 septembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5922 secunde