Elevii Liceului "George Călinescu", în vizită la Penitenciarul Poarta Albă

548
Elevii Liceului

Articole de la același autor

Elevii Liceului Teoretic "George Călinescu" din Constanța au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la activitatea inclusă în proiectul "Lecții de viață", coordonată de prof. Claudia Nasie, psihologul școlii, și profesorii diriginți ai claselor a IX-a E și a IX-a F, la Penitenciarul Poarta Albă.


Potrivit protocolului de colaborare încheiat, elevii Liceului Teoretic "George Călinescu" din Constanța au fost familiarizați de către psihologul școlar în legătură cu normele ce trebuie respectate în această instituție. Ulterior, s-au deplasat la Penitenciarul Poarta Albă și, în capela penitenciarului, au ascultat zece deținuți care și-au spus povestea de viață și au relatat motivul pentru care au ajuns în spațiul închisorii, potrivit infracțiunii săvârșite. Elevii și-au notat impresii, date relevante și, ulterior, au adresat întrebări clarificatoare deținuților.


În incinta penitenciarului, activitatea a fost coordonată de psihologul acestei instituții, care le-a oferit elevilor informații suplimentare de psihologie judiciară. Elevii au înțeles că aderarea la comportamentele indezirabile social reprezintă un risc de trecere la actul infracțional. "Este recomandat ca adolescenții să-și selecteze grupul de prieteni și să evite implicarea în comportamente de risc, iar săvârșirea unor infracțiuni duce la privarea de libertate. Astfel, prin facilitarea unui dialog între tinerii aflați în detenție și adolescenți, s-au creat oportunități educaționale pentru ambele grupuri, ce pot fi valorificate în vederea prevenirii comportamentelor de risc în rândul liceenilor și în direcția facilitării reintegrării sociale a tinerilor aflați în conflict cu legea. Educația reprezintă, așadar, cel mai important mijloc în vederea prevenirii apariției conduitelor indezirabile. Limita între aceste conduite și comportamentul deviant, sancționat social și penal, este, uneori, trecută extrem de ușor de către tineri, iar detenția, ca formă privativă de libertate, devine o experiență cu multiple conotații la nivel individual și social", explică prof. Cristina Loredana Pintilie, consilierul de imagine al Liceului "George Călinescu".


Proiectul "Lecții de viață", inițiat de Penitenciarul Poarta Albă în parteneriat cu CJRAE Constanța, vine în întâmpinarea nevoilor educaționale ale celor două categorii de beneficiari vizați: elevii și tinerii aflați temporar în detenție.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6377 secunde