Educație politizată! Scandal monstruos pentru funcțiile de director

6632
12
Educație politizată! Scandal monstruos pentru funcțiile de director - fondscandal-1474206311.jpg

Articole de la același autor

De când Ministerul Educației a lansat oficial metodologia pentru organizarea concursului de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct pentru data de 12 octombrie, s-a născut un scandal monstruos legat de intervalul scurt în care a fost programat ori din cauza conținutului solicitat, de parcă nu s-ar fi știut de el de peste un an încoace.

În județul Constanța, opiniile directorilor sunt împărțite, majoritatea celor consacrați pe posturi declarându-se încântați de faptul că, în sfârșit, se va ajunge la o stabilitate și la o certificare a acestui statut. În timp ce o altă categorie de manageri, obișnuiți să fie "numiți în interesul învățământului", se aliază "tornadei" conduse în persoană de senatorul PSD Ecaterina Andronescu. Deja amendamentul de amânare a concursului până la anul, în vară, a trecut s-ar părea fraudulos de comisia de învățământ a Sena-tului, în sensul că nu își asumă nimeni semnătura din dreptul secretarului comisiei, Dumitru Oprea. Astăzi, amendamentul va fi supus votului Senatului.

Pe de altă parte, pentru a veni în sprijinul viitorilor candidați, Ministerul Educației a publicat, zilele trecute, modele de itemi pentru proba scrisă a acestui concurs, la fel cum a procedat și pentru elevii care au susținut Evaluarea Națională sau Bacalaureatul…

Sindicatul se aliază cu politicul?

Într-o declarație făcută publică de liderul sindicatului constănțean, prof. Mitică Iosif, acesta afirmă că reprezentanții federației sindicale solicită ministrului "amânarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/director adjunct în unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar, astfel încât acesta să poată fi organizat în condiții optime, oferind o șansă corectă celor ce vor participa la concurs, fără a bulversa activitatea sistemului de învățământ, a cadrelor didactice și a elevilor".

Să încercăm o recapitulare. Proiectul de metodologie pentru concursurile de directori a fost publicat spre dezbatere pe site-ul ministerului pe data de 3 septembrie 2015, acolo unde se găsea și grila de evaluare a CV-ului, care pomenea și de stagiile de formare, și de articolele de management, dar și de competențele în limbi străine ori de cele de operare pe calculator.

După ce, timp de opt ani, directorii au fost numiți cu detașare, iar excepția a devenit o regulă, acum se pare că apele s-au tulburat rău de tot, pentru simplul fapt că se dorește aducerea în conducerea școlilor a unor oameni… expertizați.

Interesantă este luarea de poziție chiar a purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

"Mai întâi, să lămurim chestiunea legată de perioada alocată pregătirii și bibliografia de concurs. Este aceasta grabă, faptul că, după 8 ani în care excepția a fost regulă, organizăm concursurile? Ca nevoie presantă de profesionalizare, în sfârșit, a managementului școlilor? Bibliografie stufoasă, câteva capitole din trei volume și legislație specifică? Aici cred că ne dorim cu toții oameni cât mai buni la conducerea școlilor, care să înțeleagă ce înseamnă deciziile bazate pe evidențe statistice, dar și câteva modele de leader-ship (pe care, evident, le-ar putea aplica în propria organizație). Atenție, testul grilă nu este unul de legislație, deci nici vorbă de memorare, ci de înțelegere.

Subiecte traduse din alte limbi, rupte de educație și managementul școlilor? Am auzit că ar circula și zvonul ăsta printre profesori. Subiectele sunt elaborate de educaționaliști și psihologi recunoscuți în țară, iar itemii vor viza cele două componente: managerială și de aptitudini cognitive. Mai mult, la finele săptămânii, vom publica pe website-ul ministerului, apoi de fiecare inspectorat în parte, câteva modele de itemi, care să vină în ajutorul celor care se pregătesc.

Probe de limbi străine sau de competențe IT? Nicidecum. Ci posibilitatea de a fi recunoscute aceste competențe, prin punctaj acordat în grila de evaluare a CV-ului. Grilă discutată în comisia de dialog social și, așa cum spuneam, publicată, într-o formă aproape identică, din septembrie 2015", clarifică reprezentantul ministerului.

Așteptăm cu interes votul de astăzi. 

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Dragnea, Dragnea,
18 septembrie 2016
nici nu stii cat de mic incepi sa fii!

Pai cum asa, mai Liviu? Tie ti-e teama de acest concurs? Ai inceput sa dai din casa si sa arati tuturor ca aveai planuri mari dupa alegeri! Concursul ptr ocuparea functiilor de directori de scoli nu s-a mai organizat de 8 ani! Daca se tine in octombrie inseamna ca se grabeste cineva? De fapt marele concurs va fi intr-o singura zi, si anume pe 12 octombrie! Ce se bulverseaza? Anul scolar, sau aranjamentele lui PSD??? ( Dl Liviu Dragnea, presedintele PSD a aparut la televiziuni si si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu acest concurs, de parca alta treaba n-ar mai avea. Si Eca este ingrijorata. )

Concurs
18 septembrie 2016
fara politicieni!

Fie ca cei mai buni sa castige! In sfarsit avem ocazia sa vedem in scoli directori confirmati si legitimati printr-un concurs la nivel national! Poate ar fi cazul sa se renunte la naravul politicienilor de a incerca sa-si bage nasul in treaba scolilor! Sa-i lase pe cei mai buni sa ajunga la carma scolilor si liceelor din Romania...., fara interventii si pile, ca ne-am saturat de porcariile astea.

Constantean
19 septembrie 2016
prin concurs se elimina santajul la care sunt supusi directorii numiti cu delegatie

Da, este momentul sa eliminam superficialitatea din modul in care se exercita functia de management! E mai rau decat in anii 2000! directorii fideli celor care ii numesc cu delegatie, nu fac management scolar ci fac ce li se cere de catre partidul care i-a pus pentru pastrarea functiei...deci accepta santajul si umilinta. De multe ori ei aud: "Pai de aia te-am pus acolo?" "Nu faci ce vrei tu!"...Andronescu stie foarte bine forta oamenilor scolii in campanie, ei fiind foarte buni factori de promovare a PSD, ei insisi santahandu-i pe altii care ar indrazni sa aiba alte opinii

Constantean
19 septembrie 2016
Atentie la sindicalisti

Sindicatele vor incepe si ele sa vocifereze, ba ca nu e momentul pt concursa ca sunt alte prioritati acum, ba ca guvernul tehnocrat sa isi vada de alegeri, ba ca timpul de depunere a scirsorilor de intentie de catre potentialii candidati e prea scurt, samd...pt ca defapt pe ei conteaza Andronescu, care intotdeauna i-a avut aliati, chiar si cand era vorba despre relatia patronat - sindicat.

Copilul...
19 septembrie 2016
Ghioaga partidului

De la Ceausescu mostenire,copilul a ramas un mijloc de influentare sau de intimidare a populatiei.Cunoastem cel putin doua cazuri recente de manifestare a copilului-ghioaga de partid.La un miting organizat in Constanta cu prilejul destituirii presedintelui Basescu,au participat zeci de copii.Unii purtau o basca rosie care o imita pe cea a lui Mazare,altii scandau lozinci "antibasiste".Mazare era la tribuna.Intr-o piata publica din Navodari zeci de copii manifestau pentru eliberarea din puscarie a primarului Matei."Ne vrem primarul inapoi".Inspectoratul se facea ca nu vede nimic.Era doar inspectorul numit de PSD.Primarita din Cumpana are "ghioaga" la purtator.Nu exista campanie electorala fara participarea copilului-ghioaga.Exemplele sunt numeroase.Si pentru ca am pomenit se "scule" electorale e bine sa amintim si de Biserica(in general) care in vremurile de apoi a fost transformata in "scula" spirituala de partid si de stat.Vine vremea,domnilor profesori,cand veti fi chemati pe stadion pentru repetii la un spectacol omagial organizat de PSD.Nu va grabiti.Nu aveti stadion ? Nu-i nimic,constructia unui mare stadion se afla in mapa marilor proiecte pesediste.

Kacodreanu
19 septembrie 2016
Decat machidoanca

Mai bine tiganca.

eu
19 septembrie 2016
Vax

Partial de acord. Este adevarata chestia cu politizarea invatamantului. Si inca in ce hal ! Dar in noua metodologie de concurs exista o mare scapare : acordul Consiliului Profesoral !!! Ba chiar PROPUNEREA Consiliului Profesoral as zice eu ! De aia merg lucrurile prost in invatamant ! Ce director este ala care nu este sustinut de colegi ? Care nu isi sustine colegi ?? Degeaba este el tare in legislatie daca isi plimba colegii prin tribunale ! Cazuri existente, pe probate ! Un individ bun la legislatie sau in competente de comunicare nu este neaparat un director bun !

Eu
19 septembrie 2016
Deranj

Total de acord cu examenul de directori. Dar nu inteleg de ce nu in vara? In decembrie acei directori in functie ce nu promoveaza se vor intoarce pe catedrele lor si multe cadre didactice vor ramane fara ore. Se vor vacanta catedre....se vor organiza concursuri de ocupare a posturilo. Elevii la clasa se vor trezi cu alti profesori...si poate necalificati...ca nu mai ai de unde in luna decembrie. Poate unii sunt sunt si diriginti, sunt inclusi in CA sau in comisii de lucru, sunt trecuti in cataloage si poate chiar au pus o nota si au dat evaluari initiale. Parca finalitatea educatiei era elevul...unde este elevul in aceasta ecuatie? el are cel mai mult de suferit.

Prof
19 septembrie 2016
Despre concursuri si altele

O tragem acum cu politizarea. Batem campii. Nu vedem abuzurile trupei lui Bucovala? Hoate si incompetente.

ABRAMBURICA
19 septembrie 2016
VREA ABRAMBUREALA

Nu le convine concursul de directori cu acest minister! Le e teama ca va fi corect La alegerile parlamentare nu mai iese masinaria de vot! SA SE DEA ACUM CONCURSUL!!!! Oricum nu vor fi acoperite toate posturile, la sate nu sunt destui experti in management care sa candideze. Acei directori buni de care vorbeste ABRAMBURICA, vor reusi la concurs daca sunt asa de buni!

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7235 secunde