Educația din România, în colaps. Profesorii amenință cu greva, la toamnă

1112
1
Educația din România, în colaps. Profesorii amenință cu greva, la toamnă - fotofondeducatie-1503679231.jpg

Articole de la același autor

Școli fără autorizații, profesori amăgiți cu creșteri salariale minuscule, manuale lipsă, programe depășite, auxiliare interzise, sunt numai câteva din nemulțumirile pe care liderii cadrelor didactice le vor prezenta, luni, primul ministru Mihai Tudose. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va participa, luni,


la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose. În cadrul acestei întâlniri, FSLI va aborda opt probleme majore din învățământ.


Prima pe lista profesorilor este necesitatea adoptării unei noi legi a educației. "Conform programului de guvernare PSD – ALDE, cea mai așteptată lege de către elevi, cadre didactice și părinți, este Legea Educației. Un act normativ realizat cu responsabilitate și supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educație din România. Care este graficul elaborării, dezbaterii publice și adoptării acestei legi?", întreabă președintele FSLI, Simion Hăncescu.


Profesorii consideră, de asemenea, că programele școlare sunt învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii. "Elevii nu sunt pregătiți să facă față provocărilor din plan profesional și nici măcar pentru a-și gestiona singuri viața. Din cauza programelor, sistemul de educație este axat pe partea programelor, sistemul de educație este axat pe partea teoretivă, mai puțin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora", sunt de părere cadrele didactice.


"Este inacceptabil ca banala cretă să fie cumpărată din banii părinților!"


O altă supărare a acestora este subfinanțarea educației, fapt care plasează școlile din România în alt secol. "Lipsa dotărilor în cele mai multe dintre unitățile de învățământ accentuează și mai mult starea precară a sistemului de educație. Nu este admisibil să existe școli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi, pentru că nu au, de exemplu, autorizație de funcționare din partea ISU. Este de neacceptat, de asemenea, ca în multe dintre școli să nu existe laboratoare dotate corespunzător, ca grupurile sanitare să fie aceleași de zeci de ani sau banala cretă să fie cumpărată din banii părinților!", se arată în scrisoarea înaintată de FSLI.


Tot legat de bani, profesorii atrag atenția că sumele câștigate în instanță ajung în buzunarele lor după lungi amânări, iar că majorările salariale nete sunt insuficiente și mai mici decât cele promise. De asemenea, în cadrul ședința se va discuta și despre modificarea Legii pensiilor. "Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl «recompensează» cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit față de cel aplicat în cazul altor bugetari. Considerăm că singurul principiu care trebuie să stea la baza calculului pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii", consideră liderul de sindicat Simion Hăncescu.


De asemenea, va fi luat în discuție și calculul incorect al sporurilor, ceea ce duce la o diminuare a drepturilor salariale, dar și renunțarea la costul standard pe elev, despre care consideră că nu mai are relevanță atâta timp cât toți angajații dintr-o unitate sunt plătiți conform unei legi de salarizare.


"În situația în care Guvernul României nu va face efortul de a găsi soluții la problemele expuse mai sus, Executivul trebuie să ia în calcul faptul că există riscul major să se declanșeze un conflict de amploare în sistemul de învățământ, în toamna acestui an", încheie președintele FSLI.


Comentează știrea

Lasul de serviciu
26 august 2017
Greva e sublima...dar lipseste cu desavarsire.

Care greva de amploare., sunteti carpele societatii pentru ca nu aveti reactii decat pe gura..voi va meritati soarta pe deplin

Pagina a fost generata in 1.5883 secunde