După 20 de ani de când s-au închis porțile, Liceul Militar de Marină Constanța va fi reînființat. Prima admitere, la vară

8426
21

Articole de la același autor

Începând cu anul școlar 2018 - 2019, Constanța va avea, din nou, Liceu Militar de Marină. Unitatea de învățământ va fi reînființată, la fix 20 de ani de la încetarea activității, în 1998, în timpul reformei învățământului militar.

Liceul nu va mai funcționa în sediul vechi de pe strada Dezrobirii, în apropiere de Academia Navală "Mircea cel Bătrân", ci va fi localizat la baza actualului Colegiu Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza".

"Demersurile pentru reînființarea Liceului Militar de Marină la Constanța sunt înaintate. Discuțiile au început, de ceva timp, între Primăria Constanța și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, cu participarea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, pentru că noi, împreună cu primăria, trebuia să găsim locul unde să funcționeze acest liceu. Ne-am întâlnit și cu reprezentanții MApN, iar acum trebuie date ordinele de ministru și încheiată înțelegerea între cele două ministere – MApN și Ministerul Educației Naționale", a explicat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Petrică Miu.

Noul Liceu Militar de Marină va fi în administrarea Ministerului Apărării Naționale, care va prelua baza materială a Colegiului Tehnic de Marină și o va moderniza.

"Spațiul este perfect și, probabil, că atunci când a fost construit a fost gândit tot cu acest scop. Are tot ce îi trebuie, spații suficiente, internat și cantină. Însă asta nu înseamnă că actualul Colegiu Tehnic de Marină va fi desființat. În niciun caz. Îl vom muta într-o altă locație. Încă discutăm variantele, le analizăm, pentru că trebuie să luăm în calcul și că acesta are nevoie de o bază materială mare, cu cantină și internat", a mai spus șeful ISJ Constanța.

Colegiul Tehnic de Marină, mutat în Palas?

Surse neoficiale susțin că este posibilă mutarea Colegiului Tehnic "A.I. Cuza" în cartierul Palas, cel mai probabil în curtea Grupului Școlar "Gheorghe Duca". Directorul Colegiului Tehnic de Marină Constanța, prof. Iuliana Negreț, confirmă faptul că instituția de învățământ pe care o conduce se va muta într-un sediu nou.

"Nu știm nici noi încă detalii vizavi de aceste schimbări. Tot ce am aflat de la Inspectoratul Școlar este că va trebui să ne mutăm și că din 1 septembrie 2018 vom funcționa în altă locație dar, deocamdată, nu avem informații care este aceea. Și noi stăm cu sufletul la gură să vedem unde ne vom desfășura activitatea în anul școlar următor. Avem elevi mulți și avem nevoie nu doar de spații pentru susținerea orelor de curs, ci și de ateliere, cantină, internat. Deci se presupune că noua locație va întruni toate aceste condiții", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Iuliana Negreț. Cert este că pentru admiterea la liceu 2018, la filiera vocațională, vor fi propuse inclusiv locuri pentru Liceul Militar de Marină Constanța.

"Este necesară o astfel de infrastructură!"

De altfel, vestea reînființării liceului îi bucură pe foarte mulți atât din domeniul marinei, cât și din foștii absolvenți care acum vor să-și trimită copiii să studieze acolo.

"Este foarte bine dacă se va realiza acest obiectiv. Chiar dacă nu mai avem o flotă, avem, totuși, două instituții de învățământ superior de marină. Doar dacă ai o infrastructură de jos până sus poți vorbi cu adevărat de învățământ de marină. În ultimii ani, au venit foarte mulți studenți la Universitatea Maritimă Constanța din diferite medii, fără cunoștințe de bază de marină, cum ar fi navigație, electromecanică navală și electrotehnică navală. Ar fi utile însă și specializări precum electronică, telecomunicații și construcții navale. LMM a pregătit elevi care au mers spre aceste specializări. Marina Militară are nevoie de persoane care să înceapă pregătirea de specialitate de la 14 ani pentru că le-ar fi mai ușor în pregătirea de la facultate. Dacă se creează o astfel de infrastructură am avea numai de câștigat", ne-a declarat Florin Iordănoaia, cadru universitar în cadrul Universității Maritime Constanța.

Cariera militară, din ce în ce mai atractivă

Florin Iordănoaia a predat și la fostul LMM și consideră că ar fi mai ușor dacă liceul va funcționa în vechea clădire.

"Este de notorietate că nu au cadre militare suficiente în Marina Militară, chiar și pentru numărul redus de nave pe care îl au. În prezent, foarte mulți sunt angajați cu contract, pregătiți la locul de muncă, și nu absolvenți ai unui liceu militar. Eu cred că cei care vor urma acest liceu vor merge spre o carieră militară. În ultimii ani au crescut salariile, pregătirea lor se desfășoară pe mare, sunt alte condiții pentru a forma elevii de liceu. Inclusiv pe Bricul "Mircea" care pleacă, periodic, și îi poate lua și pe elevii de la Liceul de Marină Militară. De asemenea, flota de Dunăre este mare; este cea mai puternică din Europa și nu are cadre", a mai spus Florin Iordănoaia.

Acesta este convins că nu vor exista probleme în ce privește încadrarea profesorilor pentru Liceul de Marină Militară.

"Cadre didactice au fost și vor fi. Pot fi aduse și din mediul universitar. LMM Constanța a avut cadre didactice de excepție, profesori foarte buni, unii dintre ei au ieșit din activitate, alții sunt în continuare, oameni deosebiți. Vă dau un singur exemplu: profesorul Ion Băraru, care a predat fizică la LMM și acum este la Colegiul Național «Mircea cel Bătrân»", a completat Florin Iordănoaia.

25 de ani de existență

Reamintim că Liceul Militar de Marină a fost înființat în anul 1973 și a purtat, de-a lungul existenței sale, numele patronului spiritual "Alexandru Ioan Cuza". Aici au învățat zeci de generații de elevi constănțeni, dar și din alte locuri ale țării care, în prezent, fac parte din corpul militar atât al Marinei, cât și al Armatei. Liceul a fost desființat în anul 1998, iar baza materială a fost preluată de Comandamentul Flotei.

Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Elena
12 ianuarie 2018
D’ale lui Petrica

Minte Miu! El nu are nicio contributie!

Marius Chicoș Rostogan
13 ianuarie 2018
pedagogie mioritica

"În ultimii ani, au venit foarte mulți studenți la Universitatea Maritimă Constanța din diferite medii, fără cunoștințe de bază de marină, cum ar fi navigație, electromecanică navală și electrotehnică navală"- F.Iordanoaie.Mentalitate de pedagog mioritic.Adica , un sef de promotie de la Mircea , Ovidius sau Decebal este echivalentul unui prost in fata acestui domn profesor.Bravos !Domnule profesor F.Iordanoaie , oare de ce mergem le scoala?Ca sa studiem si sa invatam de la domnii profesori.Dl.Iordanoaie, un profesor bun si foarte bine pregatit,este cel care te ia de la zero si-ti indruma pasii ,ptr ca la final sa ajungi un om bine pregatit.Dvs. sunteti genul de profesor care vreti totul mura-n gura.Oare in profesorii de la Warsash Maritime Academy sau de la Svendborg International Maritime Academy au aceeasi mentalitate ca si dvs?Nu prea cred. In legatura cu LMM, daca cerintele MapN o cer , atunci este bine ca se reinfiinteaza. Ideea este ca minim 85 % dintre absolventi sa continue mai departe la institutiile de invatamant superior din cadrul MapN, sa acopere cererea de cadre militare . Daca procentul este sub 85% atunci nu se mai justifica,inseamna ca cei de la MApN au investit prost. PS.1.Ideea cu LMM-ul este buna dar tare imi este ca mai mult a fost reinfiintat ca sa acopere cateva posturi ptr sinecuristii din invatamantul local.O sa vedem cine va fi director , sau ce profesori cu jumatate de norma vor preda pe acolo.Normal ar fi ca profesorii din MApN sa aibe prioritate. 2.Sa ne spuna domn profesor Iordanoaie , cum ajung ofiteri de marina civila cei din vestul Europei,daca studentii englezi, olandezi ,italieni ,danezi etc, fac inainte vreun liceu de marina.Eu n-am auzit de "Liceu de marina " (ptr marina comerciala)in occident, ci doar in tarile estice, foste comuniste( Ex.URSS, PPolonia,Bulgaria si Romania)

Comandantul LMM
13 ianuarie 2018
Info

Liceul va avea comandant cu grad militar care va indeplini si rolul de director, iar directorul adjunct va fi civil. Profesorii vor fi incadrati prin ISJ Constanta conform metodologiei de mobilitate a personalului didactic. MApN va sustine o proba de interviu si îi va aviza d.p.d.v. al securității informațiilor. Dupa cei 4 ani de studii elevii ajung obligatoriu la o scoala militara - contractul de studii se semneaza în cls. a IX-a. Cei care nu sunt admisi la academii sunt repartizati la scolile de maistri iar după 4 ani respectiv 2 ani de studii sunt numiti in functii la navele militare. In liceu studiul este obligatoriu, elevii stau în cazarmă 24 din 24. Prezenta la ore a profesorilor si elevilor este obligatorie, nu se bea, nu se fumează și nu există violență în școală. Cei care nu respectă regulile sunt exmatriculați sau le încetează contractul de muncă. Dupa 4 ani de munca si disciplină garantez ca toti vor promova bacalaureatul. Dovada sunt si celelalte colegii militare de la Breaza, Craiova, Câmpulung Modovenesc si Alba Iulia.

M.C.Rostogan
13 ianuarie 2018
@Comandant LMM

Daca este adevarat ce spuneti ,atunci investitia MApN se justifica.M.C.Rostogan va da un +1 PS. Dar sa nu uitam totusi 2 lucruri : 1.Drumul spre iad este pavat cu bune intentii 2.Traim in Romania,in C-ta, un oras plin de corupti si sinecuristi ( va rog sa va uitati in ce hal a ajuns C-ta) Dl .comandant LMM , eu sper totusi sa ma insel in aceste doua privinte ,iar LMM-ul sa devina o scoala de prestigiu.

educatie
13 ianuarie 2018
Liceu pedagogic

Asteptam si reinfiintarea liceelor pedagogice!

Florin Iordanoaia
13 ianuarie 2018
LMM

In textul redactat s-a strecurat o greseala! Nu am predat acolo, dar pot sa predau. In ceea ce priveste activitatea de la catedra, am incercat sa imi fac datoria si atit! Daca am facut greseli, asta e, nu am avut aceasta intentie! Am spus ca un absolvent de liceu de marina, care parcurge o parte dintre disciplinele de specialitate, atunci cind intra la facultate va avea un avantaj. Am dovezi destule care sa confirme acest fapt. Acum avem situatii jenante, cu studenti care nu vor sa invete la materiile de specialitate, dar vor sa pelce pe mare. Care e cea mai buna solutie pentru a creste calitatea actului educational? Cine detine adevarul, sa-l spuna!

adela
13 ianuarie 2018
baza materiala

Nu inteleg de ce nu s-a infiintat liceul in fosta cladire + baza materiala aferenta...cand s-a desfiintat liceul militar intreaga baza materiala+cladirile a fost luata de armata. Acum de ce trebuie sa muti/desfiintezi o structura civila adica liceul Navrom ( care are apropo acelasi profil) pentru a infiinta o structura militara? Cand s-a desfiintat liceul militar toti profesorii au fost bagati pe gat liceelor teoretice si baza materiala preluata de armata. Cat priveste alte chestii ..zice cineva mai sus ca in sistem militar prezenta la cursuri e obligatorie si nu se bea si nu se fumeaza si nu exista violenta...deci sa tragem concluzia in in liceele civile chestiile astea sunt optionale ...adica vine fiecare cand vrea si face ce vrea?....

ionica
13 ianuarie 2018
solutie

Da ,exista o singura solutie :calitatea actului educational este data ce calitatea profesorilor .Scurt !Ce ma poate invata o hahalera care a ajuns "profesor"universitar cu licenta cumparata , sau lucrare de doctorat plagiata ?Cele mai bune licee au cei mai buni profesori ,la fel si cele mai bune Universitati (nu e cazul celor din romania ).Umpleti salile universitare numai sa iasa la numar ,stiti bine de ce .

Răspuns la: LMM
Adăugat de : Florin Iordanoaia, 13 ianuarie 2018
In textul redactat s-a strecurat o greseala! Nu am predat acolo, dar pot sa predau. In ceea ce priveste activitatea de la catedra, am incercat sa imi...
Marian
13 ianuarie 2018
Lic de marina

Noi cei care suntem acolo ,acum,adică vreo 700 de oameni cam cum credeți ca o sa scăpați de noi?O sa fie lupta,cum asa,venim noi si voi plecați nu se știe unde .lic asta de marina civilă funcționează din1975 in aceasta clădire ,fiecare profil are laboratorul sau,totul e structurat corect,e liceul care a soarbe un număr f mare de elevi din zona.A apărut termenul relocare ce prostie mai e si asta,adică tb sa te muți din casa ta si o sa stai intr-o garsoniera la marginea orașului .Promovabilitatea la bac este unde l 50%,plecarea de aici înseamnă moarte sigura, Voi

LMM
13 ianuarie 2018
O bataie de joc

InfiintareInfiintezi o unitate de invatamant ca sa obtii ce? Sunt absolvent al acestui liceu si pot sa va spun ca infiintarea LMM reprezinta un strez pt copii de 14 ani care vor absolvi acest liceu. Vrei sa devii ofiter de marina militara atunci dai la Academia Navala. Un copil cu varsta intre 14-18 ani nu este pregatit sa suporte "apucaturile" militare. Concluzia: ce competente dobandesc absolventii LMM dupa absolvire? Zero. Lasati copii sa-si traiasca cea mai frumoasa perioada a vietii (adolescenta) si lasati infiintarea acestui liceu. Nu ma intereseaza functiile care le vor ocupa domnii ofiteri in conducerea liceului. Sunt curios ce spune comandantul liceului unde se vor regasii absolventii acestui liceu dupa absolvire in cadrul marinei militare? ( ca tot avem sute de nave militare!!!!!!!!). Faceti inventarul navelor militare si va puneti miinile in cap, va ingroziti cu ce aparam granitele Romaniei. Educatia copii o primesc acasa nu intr-o unitate militara unde unii ofiteri se joaca

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5631 secunde