Dragobete după fete, la Capidava

242
Dragobete după fete, la Capidava - danais8-1361468232.jpg
Pe 23 și 24 februarie, pentru cei cu spirit de aventură, dorință de distracție, dar și de cunoaștere, Asociația "România - Dacia Casa Noastră" a gândit o altă expediție de sărbătoare: "Dragobetele în Capidava". 

Pe 24 februarie, spiritualitatea populară serba ziua lui Dragobete, zeu al tinereții în mitologia autohtonă, patron al dragostei și al bunei dispoziții, un fel de Eros și Cupidon la un loc. El vestea începutul primăverii și al iubirii. Unii îi spuneau Năvalnicul ori Zburătorul, flăcăul frumos "cu negre plete" așteptat de fecioare cu înfrigurare, alții îl credeau fiul Dochiei.

Tradițiile zilei de Dragobete sunt vesele și îndrăznețe ca ghiocelul ce-i zâmbește învingător iernii. După ce colindau luncile și pădurile în căutarea primelor flori, fetele și flăcăii se adunau la horă cu cei de prin satele învecinate. Acolo se făceau jurămintele de prietenie, acolo se plăceau și se îmbrățișau, iar taman când le era lumea mai dragă, ele o zbugheau care-ncotro, iar ei se porneau fiecare după mândra ce-i încinsese călcâiele. Acesta era "zburătoritul", iar în programul Dragobetelui la Capidava există și o astfel de provocare.

Tot din tradiții adunate, florile culese de Dragobete erau păstrate până la Sânziene, când fetele le aruncau în apele curgătoare în care se îmbăiau pentru a deveni "frumoase și curate ca apa neîncepută" și pentru a-și visa ursitul. Conform crestinortodox.ro, exista credința că, dacă-ți spălai fața și părul cu apa din zăpada adunată în dimineața de Dragobete, părul și tenul deveneau irezistibile admiratorilor.

La Capidava, în tabăra Danais se vor întâmpla de Dragobete o mulțime de activități care de care mai incitante.

Ambele zile de sărbătoare vor debuta cu workshop de fotografie, urmat de târgul obiectelor tradiționale și vânătoarea de mărțișoare, iar concertul folk "Clipa de iubire" va fi oferit de soliștii Mariana Butnaru și Gigi Dumitrele. Înainte de cina de la Curtea Brâncovenească, va avea loc spectacolul non-convențional de teatru "Leoaică tânără, iubirea". Protagoniști: Maria Tâlvan, George Eugen Doinaru (Studioul de Spectacole Speciale "Sonar"), Mircea Pânzaru ("Theatrum Infinitum").

Duminică, 24 februarie, după workshop și târgul de obiecte tradiționale, se va încinge goana după fete "Zburătoritul". Ziua a doua va continua cu o vizită la Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă" din Topalu, urmată de un spectacol manifest în numele iubirii - Crazy Art Entertainment.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2157 secunde