Donație de peste 300.000 lei, la Muzeul de Artă. Majoritatea lucrărilor poartă semnătura lui Pallady

524
Donație de peste 300.000 lei,  la Muzeul de Artă. Majoritatea lucrărilor poartă semnătura lui Pallady - donatie3-1593359333.jpg

Articole recomandate

Muzeul de Artă Constanța a intrat, săptămâna trecută, în posesia unei superbe colecții de 82 de lucrări de pictură

și grafică, semnate, în mare parte de Theodor Pallady, dar și Theodor Aman, Jean Al. Steriadi, Iosif Iser, Dumitru Ghiață și Constantin Piliuță.

Acestea au intrat în patrimoniul instituției de cultură în urma unei donații realizate de executorii testamentari ai magistratului bucureștean Ioan Dumitrescu, din dorința acestuia. Conform evaluărilor făcute, lucrările ar valora în jur de 336.000 lei.

Așadar, începând de săptămâna trecută, instituția de cultură găzduiește o superbă expoziție, cu 82 de lucrări de artă, care au ajuns aici, datorită magistratului menționat, care, totodată, este cel care ani de zile a luptat și în final a câștigat imobilul Fundației "Brătianu", pe care a sperat să-l transforme într-un muzeu. Din păcate, nu a reușit acest lucru.

Lucrările pot fi admirate în patru săli ale muzeului, în programul de lucru al muzeului. Referitor la această expoziție, directorul instituției, Doina Păuleanu, a declarat că a fost constituită dintr-o donație foarte importantă, venită din partea acestui magistrat, care, după ce a vizitat toate muzeele din România, a hotărât să facă această donație la Constanța.

"Pentru că el a decedat anul trecut, această grijă, ca lucrările să ajungă la noi, a rămas în grija executorului său testamentar, cu care am făcut toate actele de donație în iarnă. Este impresionant faptul că ne-a ales pe noi, pentru că, văzând lucrările noastre și încercând să constate cum sunt păstrate anumite lucrări în diferite alte zone ale țării, a văzut că aici ar fi locul ideal.

Majoritatea sunt desene de Pallady. Dumitrescu era un om care a cunoscut o mare parte dintre artiștii contemporani, pentru că a fost succesiv avocat, judecător și procuror, ipostaze în care a cunoscut toată lumea bună a Bucureștiului și a cumpărat lucrări, în măsura în care se putea, la nivelul fondurilor sale și a alcătuit această colecție minunată.

Ce avem aici sunt desene de-ale lui Pallady, din ultima sa perioadă de creație, dar pe care nu le-a cumpărat direct de la el, ci de la moștenitorii săi, o colecție cu lucrări care arată dragostea extraordinară a pictorului pentru meseria pe care a avut-o, dar și faptul că simțea nevoia, necontenit, să deseneze. Ba chiar, el a fost unul dintre oamenii care nu a fost văzut niciodată fără un carnet cu el, pentru că socotea că desenul este baza picturii", ne-a declarat criticul de artă.

v v v

Pentru ca turiștii și constănțenii să aibă timp suficient să admire frumoasele lucrări, expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii iulie, urmând ca, după aceea, lucrările în ulei să fie integrate în structura permanentă a expoziției muzeului.

"Ne bucurăm că le putem oferi vizitatorilor noștri o expoziție de o asemenea valoare, dar mai ales că muzeul beneficiază de o asemenea donație", a mai spus Doina Păuleanu.

Prezent la Constanța, executorul testamentar ne-a declarat că Ioan Dumitrescu a fost toată viața un autodidact în privința pasiunilor sale: cărțile, în general, cartea bibliofilă, în special, pictura și grafica românească.

"El a dorit ca toate aceste comori, pentru care la vremea respectivă a făcut sacrificii, să devină parte dintr-un loc unde pot fi admirate de public", a precizat executorul testamentar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4366 secunde