Cine vrea să pună mâna pe patrimoniul Muzeului de la Topalu?

Doina Păuleanu: "Este o afacere colosală, de cel puțin două milioane de euro!"

800

Articole de la același autor

Chiar dacă au trecut deja zece ani, procesul intentat Muzeului de Artă din Constanța, cu privire la Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă" din Topalu nu a luat sfârșit. Ultimul termen de judecată a fostm în luna octombrie 2017,m iar dosarul a fost trimis pentru rejudecare, pentru a treia oară, ceea ce este aproape fără precedent,m susține directorul Muzeuluim de Artă, Doina Păuleanu. 


"Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Bănuiesc că cei care ne-au dat în judecată nu vor să devină muzeografi sau conservatori și să lucreze pe salariile din țară. De fapt, aici este vorba de o afacere colosală și niște lucrări extraordinare, pe care vor să pună mâna. Sunt sigură că vor să le vândă și să se îmbogățească, vreo două milioane de euro tot scot. Lucrările de Tonitza și Pallady sunt cele mai scumpe. Spre exemplu, trei dintre lucrările lui Tonitza sunt extrem de cunoscute și plimbate prin expoziții și 4-5 de la Pallady, dar și alți autori sunt foarte cunoscuți. Oricum, este clar că cineva vrea să se îmbogățească de pe urma lucrărilor și nu este vorba doar de o persoană, două", a declarat, pentru "Cuget Liber", Doina Păuleanu. 


De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Pentru că fiul doctorului Gheorghe Vintilă dorește să revoce donația invocând neîndeplinirea clauzelor privind donația. Desigur, susțin muzeografii constănțeni, acest lucru ar duce la dezmembrarea colecției și la vânzarea ei, mai ales pentru că bărbatul nu locuiește în țară și, ca urmare, cele mai multe dintre lucrări nu pot părăsi România, fiind clasate. 


Mai mult decât atât, ca să poată pune mâna pe lucrări, acesta a angajat specialiști care susțin că, spre exemplu, picturile ar avea tot felul de probleme. Într-una din fișe, cea a lucrării "Margine de crâng la Balcic", a lui Nicolae Tonitza, ei spun că o parte din carton ar fi suferit în timp deteriorări, din cauza unor fluctuații mari de umiditate. 


"În prezent, nu și-a recăpătat starea perfect plană, iar retușurile, executate iluzionist, nu au structura specifică tehnicii ritocco, adecvată convențional integrărilor cromatice de acest tip, în vederea deosebirii intervenției în original", se arată în fișă. 


Lucrările au fost donate comunei Topalu 


Reamintim că cele 228 de lucrări au fost donate de doctorul Gheorghe Vintilă, fiul lui Dinu și Sevasta Vintilă, comunei sale natale. Între timp, aici a fost înființat un muzeu, care a fost organizat exact în fosta locuință a părinților donatorului. La ora actuală, aici pot fi admirate lucrări de pictură ale lui Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu; sculptură: lucrări de Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, G. Tudor; grafică: lucrări de Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.


Lucrările prezintă școala românească modernă de artă prin lucrări de referință. Secolul al XIX-lea este marcat de pictura lui Nicolae Grigorescu, ctitorul școlii, reprezentat în muzeu cu două tablouri din perioada târzie a artei sale. Lucrările semnate de Sava Henția și Ioan Andreescu oferă o perspectivă completă asupra primului veac al modernității noastre. 


Muzeul prezintă toți marii creatori din perioada modernă, stăruind, însă, asupra celor pe care donatorul i-a îndrăgit și admirat în mod deosebit. Aceștia sunt creatorii din Grupul celor patru, constituit în anul 1925 și alcătuit din pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han. 


Așa că, dacă operele lui Tonitza sunt adevărate repere ale artei naționale, cunoscute și îndrăgite de marele public, tablourile semnate de Francisc Șirato și Ștefan Dimitrescu arată nivelul înalt al concepțiilor plastice și stilului care i-au caracterizat pe acești mari artiști. 


La rândul său, sculptorul Oscar Han, autorul unor opere de interior, dar și al unor monumente diseminate în întreaga țară, a fost și sfetnicul artistic al donatorului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4258 secunde