Dobrogea - străvechi pământ românesc

1102
6
Dobrogea - străvechi pământ românesc - fotofondarticolbituleanu-1510590359.jpg

Articole recomandate

Provincia dintre Dunăre și Mare, populată încă din mileniul 2 î. Hr. de strămoșii geto-daci, a intrat în componența statului dac al regilor Burebista și Decebal, apoi a Imperiului Roman și Romano-Bizantin. 


Ca formațiune politică de sine stătătoare, Dobrogea a făcut parte din Țara Românească în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. După o stăpânire otomană de patru secole, în timpul cărora nu și-a pierdut caracterul dominant românesc din punct de vedere etnic, în urma războiului glorios de independență din 1877-1878, a fost restabilită autoritatea statului român asupra vechii provincii dintre Dunăre și Mare.


Cu acest prilej, la 14 noiembrie 1878 - iată, s-au scurs de atunci 139 de ani - domnitorul Carol I a adresat bravilor ostași români, reîntorși de pe câmpurile de muncă, un emoționant manifest care suna astfel:


"Soldați! 
Puterile mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a prinților noștri de mai înainte.
Azi veți pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! Însă acum veți merge în Dobrogea nu în calitate de cuceritori, ci amici, ca frați ai locuitorilor, care de azi înainte sînt concetățenii noștri.
Soldați! În această nouă Românie veți găsi o populațiune care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veți găsi și locuitori de alt neam și alte credințe. Toți aceștia, care devin membri ai statului român, au același drept la protecțiunea noastră și la dragostea voastră!
Între ei veți găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire ca să respectați credința lor.
Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni, ceea ce ați fost atît în timp de pace cît și pe cîmpul de onoare: model de bravură și de disciplină, apărători ai drepturilor României și anteluptători ai legalității și ai civilizației Europei, astfel vă cunoaște acum întreaga Europă, și cu mîndrie confirmăm aceasta.
Așadar, drum bun soldați și Dumnezeu să vă apere.
Trăiască România!
Dat la Brăila la 14 noiembrie, anul 1878.
Carol"


Iată de ce, nu numai pentru dobrogeni, ci pentru toți românii, data de 14 noiembrie poate fi socotită o sărbătoare națională, asemenea zilelor de 24 ianuarie 1859, când s-a produs Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească și 1 decembrie 1918 când s-a înfăptuit Marea Unire a tuturor românilor. 


Între 14 și 18 noiembrie, dobrogenii au trăit momente istorice. La Constanța, Tulcea și Babadag au sosit primele unități ale armatei române, abia reîntoarse din glorioasa bătălie care dăduse țării independența de stat și dreptul de a reveni în ținuturile maritime strămoșești. 


O primire entuziastă a fost rezervată sosirii trupelor în Constanța, la 23 noiembrie. Orașul era împodobit, ca pretutindeni, cu tricolorul românesc, iar în port sute de drapele ale marelui pavoaz erau arborate pe catargele vapoarelor diferitelor state. Noua fațadă maritimă, împreună cu portul Constanța, deschidea României o largă fereastră spre mările și oceanele lumii, permițându-i să participe la dialogul mondial, în spiritul tradițiilor și aspirațiilor sale de popor mândru și neatârnat.


Să cinstim, așadar, acest eveniment cum se cuvine: cu respect și cu mândrie! 
Prof. univ. dr. Ioan BITOLEANU


Comentează știrea

un cititor
14 noiembrie 2017
așa da

Foarte bine, foarte frumos! 14 noiembrie este o zi importantă pentru noi toți.

Liviu Burebista
14 noiembrie 2017
14 Noiembrie 1878

Sa sarbatorim asa cum se cuvine aceasta zi ,14 Noiembrie. Prin aducere aminte, a celor ce au luptat si au murit, pe campurile de lupta. Sa luam exemplul lor si sa aparam ceea ce am mostenit . La Multi Ani Dobrogea! La Multi Ani Romania!

Liviu Chilian
14 noiembrie 2017

S'au jertfit zeci de mii de Rumani Olteni si Vecini si Razesi Moldoveni ca scape de Turci, de jug, sarmana scumpa Tara! Sa reromanizeze Misia. Tragedia e , ca dupa 139 de ani, Misia nu mai e romaneasca. Evident, e mai orientalizata ca la 1877. Si tziganizata! Daca as fi fost in conducerea societatii in 1990, asa cum ar fi fost NATURAL, as fi redat Tinutului romanesc dintre Dunare si Marea cea mare, numele ancestral romanesc - Misia! Numele "Dobrogea" e o gluma istorica caraghioasa. A ramas de la un betzivan cu origine incerta. Sunt multe tari pe mapamond ce si'au schimbat numele in ultimii 20 de ani. Numai pt a pastra adevarul istoric. Numai la...Rromarlani nu se poate! Fosta Romanie e condusa de venetici porfirici ce nu se mai satura de sange de Roman. Pleava si gunoiul ne'au coplesit, Doamne Iisuse Christoase! In frunte cu Jewnglishtanezii-suboameni sadici, veneticii vor sa ridice MuIezeu al Holocaustului in Tampitopole, si asta in timp ce Romanii sunt arsi de tot si de vii in Tara Lor!

Gigi
14 noiembrie 2017
Minune mare !

A revenit in presa , tovarasul Bitoleanu ! Din clanu Bitoleanu ... Tatal - securistul , sau fiul - puiul de comunist - acelasi drac ! Aceeasi mizerie umana ! Ala , comunistul , nationalistul , ceausistul ... Ba , tovarase propagandist ! Ratat de circumstanta ...Mai mananci cacat si acum , la atatia ani de la Revolutie ? Si cu un articol absolut bulversant , care aminteste de anii '80 , anii de maxima deriva a istoriografiei romanesti ! Ba , papagal bolsevic , pui de comunist ! Dobrogea a fost provincie otomana pana in anul 1878 ! Niciodata pana la acel an , nu a fost provincie romaneasca ! Adica , prostul dracului , Burebista a distrus in Dobrogea , dar nu a stapanit propriu-zis , Decebal nu a avut nicio treaba cu Dobrogea , ca era prea mic , iar in evul mediu , Dobrogea a fost o provincie oarecare , minora , a Imperiului bizantin . A devenit provincie otomana , dupa ce bizantinii au fost goniti , coplesiti , invinsi iremediabil de catre otomani . Dreptul medieval se aplica acestei treceri , de la bizantini , la otomani , dar nu vedem rostul intruziunii elementului , minor , inutil , insignifiant , al valahilor in acest tablou . Valahii fiind minoritari in provincie pana la 1878 ! Dupa turci si tatari si dupa bulgari si germani si greci si armeni si lipoveni ... Dupa 1878 , lucrurile se schimba radical , dar provincia , tot turceasca ramane multa vreme , ca economie , ca viata sociala si culturala . Dobrogea , ba prostul dracului , a data romanilor de catre marile puteri , intrunite la Congresul de Pace de la Berlin in 1878 ! Ca a fost in interesul lor spre a avea sub control gurile Dunarii , se stie ! Ca nu puteau fi de acord ca Rusia sa cenzureze activitatile economice pe Dunare si pana la varsarea in Mare ...

Liviu Chilian
14 noiembrie 2017
Romanii Dicieni

Si acest site si'a pierdut libertatea. Păcat! Iar urâțenia e absolută, daca'ti pierzi sau vinzi libertatea, Răului Absolut, Răului Sadic! In ultimele zile ,cateva comentarii nu au trecut de caseta "trimite...

Liviu Burebista
15 noiembrie 2017
Dobrogea a fost , este si va fi Romaneasca

Bai Gigi (ma adresez cu acest apelativ pt ca nu meriti altul), canalie mai mare decat tine este greu de gasit. Sant sigur ca sub "Gigi" se ascunde un ne-roman, am citit mai multe comentarii de-ale tale si esti un fel de Gica Contra. Esti impotriva a tot ce este romanesc, nationalismul i-ti pute a cacat, credinta noastra stramoseasca te face sa-ti versi feirea peste tot. Tu esti Omul Nou , esti produsul ocultei internationale, al globalismului comunistoid, care vrea o populatie fara identitate nationala, fara trecut , fara traditii, fara obiceiuri, fara credinta in Dumnezeu. Tu esti Mancurtul pe care globalizarea si-l doreste. Daca nu sti ce inseamna "mancurt" , cauta pe Google si vei gasi.

Răspuns la: Minune mare !
Adăugat de : Gigi, 14 noiembrie 2017
A revenit in presa , tovarasul Bitoleanu ! Din clanu Bitoleanu ... Tatal - securistul , sau fiul - puiul de comunist - acelasi drac ! Aceeasi mizerie...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3341 secunde