Descoperire senzațională la Tropaeum Traiani. Știm să valorificăm ruinele?

625

Articole de la același autor

Un Domus roman descoperit în cetatea Tropaeum Traiani a atras atenția arheologilor de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Domusul este o locuință specifică nobililor romani și un astfel de edificiu mai întâlnim doar la Dinogetia și la Histria, potrivit arheologului Gabriel Talmațchi. Cum case aparținând lumii romane nu se întâlnesc la tot pasul, cercetările începute în 2002 continuă și astăzi. Din păcate, din cauza lipsei banilor, echipele de arheologi nu au avut continuitate în cercetările făcute în zonă. Din 2002, s-a reușit efectuarea unor campanii, insuficiente însă, pentru scoaterea la lumină a întregii bogății din zonă.

"Acest Domus este situat în zona cartierului de sud a orașului, nu departe de basilica Foresis și Poarta de Sud a orașului Adamclisi. Este o locuință de tip aristocratic, cu etaj, lungă de 30 metri, aflată în imediata vecinătate a celor două străzi principale din oraș. Are peste cinci intrări și a funcționat începând cu secolul IV," a declarat Talmațchi.

Numeroase urme

Au fost descoperite numeroase mate-riale vestimentare militare, ceea ce îi determină pe specialiști să fie convinși de faptul că, în secolele IV-V, membrii familiei aveau atribuții militare. Începând cu secolul VI, s-a observat o pauperizare.

"De data aceasta, par a fi mai multe familii stabilite aici, lucru confirmat de numeroasele obiecte de uz casnic și nu numai. Este vorba de obiecte cu caracter creștin, capace de vase cu semnul crucii, un opaiț de la care s-a păstrat doar tortița în formă de cruce romană bizantină. Acest Domus ne atestă nivelul de dezvoltare pe care-l capătă Dobrogea în perioada romană bizantină. De asemenea, în centru se păstrează un atrium cu coloane, care s-a păstrat in situ", spune Talmațchi.

O altă descoperire importantă este capul de statuie al unui personaj feminin. Specialiștii cred că fie este vorba despre o membră a familiei, fie despre una dintre împărătesele din perioada secolelor IV-VI. De asemenea, au fost descoperite 30 de monede din bronz, începând din secolul II până la sfârșitul secolului VI.

"Această casă a fost mereu populată, mai întâi de persoane cu ștaif. Casa a funcționat cel puțin 200 de ani fără întrerupere", a adăugat arheologul.

Reconstrucție 3D a clădirii

Casele specifice nobililor romani respectau un anumit plan arhitectural și de compartimentare, observat de arheologi, în timp, la casele scoase la suprafață mai în centrul marelui imperiu. Arheologii au constatat că și acesta respectă aceleași planuri, deși dimensiunile sunt ceva mai mici. Edificiul i-a inspirat pe studenții Universității "Ovidius", care au realizat o reconstrucție 3D a clădirii.

"Aerul aristocratic se pierde din cauză că nu mai avem de-a face cu oameni nobili. Astfel, în secolul VI, cei care au deținut construcția au părăsit-o sau au murit pur și simplu", a declarat Talmațchi.

Finalul clădirii se pare că a fost în anul 585, când atacurile avaro-slavilor au distrus mai multe cetăți din sudul Dunării. Există urme de locuire și după 586, dar vorbim de bordeie acum.

Proiect abandonat

O conservare și o restaurare totală ar scoate la lumină o bogată moștenire. Din păcate, în prezent, este o zonă pe care turiștii nu o văd. Aici s-au făcut săpături din anii 1980, care ar putea fi exploatate. La doar o oră distanță cu mașina de orașul Constanța, zona ar putea să atragă iubitorii de istorie.

"Sperăm să introducem în circuit zona. Deși s-a încercat amenajarea spațiului și s-a realizat inclusiv un plan, din motive financiare nu s-a dus proiectul până la capăt ", a adăugat Talmațchi. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5287 secunde