Departajați la sutime! Bătălie aprigă pentru un loc în liceele de elită

1871
Departajați la sutime! Bătălie aprigă pentru un loc în liceele de elită - fotofondierarhiajudeteana-1530027798.jpg

Articole de la același autor

Absolvenții de clasa a VIII-a au început să facă socotelile pentru admiterea la liceu. Se fac simulări, calcule, estimări, pentru a aprecia șansele de a prinde un loc într-unul din liceele pe care le vizează, în funcție de medie. În multe cazuri însă, diferența o fac doar câteva sutimi.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a publicat, ieri, ierarhia județeană a mediilor pentru admiterea la liceu 2018. Așa cum era de așteptat, sunt medii foarte mari, așa că va fi o luptă crâncenă pentru locurile din liceele și colegiile de elită. Repartizarea o va face computerul, în funcție de medii și de opțiunile lor.

Șase eleve au reușit performanța de a avea media de admitere 10. Nu își vor face griji dacă vor prinde un loc la liceul favorit elevele Alexia Ciornea, de la Școala Gimnazială nr. 7 "Remus Opreanu" Constanța, Teodora Costea, de la Școala Gimnazială "Spectrum" Constanța, Claudia Ioana Dumitru și Elena Cristina Grasu, ambele de la Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Cosmina Mihaela Martalog, de la Școala Gimnazială nr. 12 "B.P. Hașdeu" Constanța, și Maria Manuela Țuțea, de la Școala Gimnazială nr. 40 "Aurel Vlaicu" Constanța.

În total, 707 elevi au medii între 9.00 și 10, 165 de elevi au medii peste 9,70 și 313 peste 9,51.

Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" și Liceul "Ovidius" propun fiecare câte 196 de locuri în clasa a IX-a, astfel că, teoretic, primii 313 elevi ar intra fără probleme. Anul trecut, ultima medie de intrare la clasa bilingv engleză de matematică - informatică de la CNMB a fost 9,88, bilingv germană - 9,74, iar cea de la mate-info simplă a fost 9,68. La științele naturii, s-a intrat cu 9,66, 9,65, 9,57 și 9,54.

La Liceul "Ovidius", cea mai mică medie repartizată la mate-info a fost 9,61, la bilingv engleză, și 9,46 la specializarea simplă. Apoi, în ordine, ultimele medii la științele naturii au fost 9,49, 9,41, 9,34 și 9,26.

Medii foarte mari au fost la admiterea 2017 și la Liceul Teoretic "Traian", cu 9,43 ultima medie de la mate-info, bilingv engleză, 9,38 ultima medie de la mate-info, 9,27 la științele naturii și 9,19 la filologie.

Sunt locuri pentru toată lumea!

Pentru elevii cu medii mai mici, sunt disponibile mii de locuri în liceele tehnologice. Pentru filiera tehnologică, liceele propun 83 de clase, 36 la profilul tehnic, 35 la servicii și 11 la resurse naturale și protecția mediului. În învățământul vocațional vor fi formate 16 clase, din care patru la arte, trei la pedagogic, șapte la sportiv și două la teologic.

"Încurajăm elevii și părinții să ia în considerare și învățământul profesional, pentru că au șansa de a învăța o meserie, ceva ce nu le poate lua nimeni. Oferta este generoasă, cu numeroase profiluri, multe cu căutare pe piața muncii. Avem, în total, 43 de clase, respectiv 1.206 locuri, din care două clase de învățământ profesional dual. Avantajul este că elevii care optează pentru învățământul profesional dual pot face practică direct la agenții economici, primesc o bursă de 200 de lei de la stat, dar și cel puțin 200 de lei de la agentul economic care susține financiar programul", explică inspectorul școlar general, prof. Gabriela Bucovală.

Conform calendarului de admitere 2018, între 29 iulie și 3 iulie, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora vor completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginți. Pe 9 iulie, va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților claselor a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018 - 2019. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4573 secunde