Denia Canonului Mare, oficiată astăzi, în biserici. Duminică este sărbătoarea Bunei Vestiri

252
Denia Canonului Mare, oficiată astăzi, în biserici. Duminică este sărbătoarea Bunei Vestiri - icoanabunavestire-1521564053.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă a stabilit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate Denia Canonului Mare
și Denia Acatistului Bunei Vestiri. Astfel, astăzi, de la ora 17.00, la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel",


Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Canonului Mare, iar vineri, 23 martie, tot de la ora 17.00,
va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri. 


Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea Mântuitorului Iisus Hristos și de minunea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor (7 august 626). În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne. Acatistul recapitulează învățătura despre întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioară, dar și ajutorul pe care îl primesc cei ce se roagă Maicii Domnului. 


Canonul Mare a fost scris de către Sfântul Andrei Criteanul, arhiepiscopul Cretei. Născut la Damasc, în jurul anului 660, într-o familie creștină, Sf. Andrei Criteanul a intrat în monahism la vârsta de 14 ani. Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, cea mai importantă scriere fiind Canonul Mare. În cele peste 250 de stihuri, acest amplu imn liturgic îi invită pe credincioși la rugăciune, post și smerenie. Sfântul Andrei Criteanul a trecut la Domnul în anul 740.


Sărbătoarea Bunei Vestiri 


Duminică, de Buna Vestire, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mică a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la mănăstirea "Buna Vestire", situată între localitățile constănțene Mircea Vodă și Țibrinu. Apoi, de la ora 13.30, la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", ierarhul Tomisului va rosti o rugăciune de binecuvântare a "Marșului pentru Viață", acțiune prin care se urmărește sensibilizarea întregii societăți în privința avortului și a efectelor negative ale acestuia asupra familiei și civilizației umane. 


"Marșul pentru viață" se va desfășura pe următorul traseu: Catedrală, Piața Ovidiu, strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capitol, Spitalul Județean, bulevardul Tomis, Capitol, Catedrală. Evenimentul este organizat de către Școala Brâncovenească, Asociația Simplu și Asociația Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului, ASCOR și SPV Constanța.


Tot de praznicul Bunei Vestiri, IPS Teodosie va oficia, de la ora 17, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Taina Sfântului Maslu, la biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", din Eforie Sud.


Buna Vestire este prima sărbătoare a Maicii Domnului atestată documentar. Ea marchează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi aduce Maicii Domnului vestea că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6242 secunde