Decizie istorică! Curtea Supremă a dezincriminat adulterul

198
Decizie istorică! Curtea Supremă a dezincriminat adulterul - jnc9ntgwjmhhc2g9ztgxywqxmzhjyzi5-1538046097.jpg

Articole recomandate

Curtea Supremă a Indiei a dezincriminat joi adulterul, considerând că legea respectivă era discriminatorie față de femei, transmite Agerpres, care citează AFP.


Un articol de lege datând din epoca colonială britanică prevedea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru un bărbat care a întreținut relații sexuale cu o femeie căsătorită, fără a avea consimțământul soțului acesteia.

"A considera adulterul din punctul de vedere al infracționalității este o măsură retrogradă", se arată în decizia luată în unanimitate de un complet de cinci judecători ai Curții Supreme.

Articolul respectiv mai stabilea că femeile nu puteau depune plângere pentru adulter, dar nici să fie considerate responsabile de adulter.

În decizia sa, Curtea a considerat că femeile erau private de demnitate și alegere individuală, fiind tratate ca proprietate a soților lor.

Judecătorii au precizat totuși că adulterul constituie un motiv legitim de divorț.

În 1954, Curtea Supremă menținuse incriminarea adulterului, considerând atunci că "este un fapt comun acceptat că bărbatul este cel care seduce, nu femeia". 


Decizia vine la trei săptămâni după ce Curtea Supremă din India a dezincriminat și relațiile sexuale dintre persoane de același sex. Legea veche de 150 de ani prevedea inclusiv închisoare pe viață pentru raportul sexual "împotriva naturii".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3177 secunde