Debandada din învățământ. "Băgăm bani în găuri negre!"

6688
3
De ani de zile, învățământul românesc este subfinanțat. Părinții cumpără bănci, scaune, tablă, cretă, auxiliare, părinții plătesc paza școlilor și dotează unitățile de învățământ cu cele necesare. Chiar și în aceste condiții, ministrul Educației consideră că prea mulți bani sunt risipiți și că trebuie luate măsuri pentru ca fondurile
să fie cheltuite responsabil. 


Prezent la Constanța, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Liviu Pop a anunțat că se caută soluții pentru a eficientiza banii din educație. Acesta a spus că se lucrează pentru diferențierea costurilor standard per elev, astfel încât liceele vocaționale să aibă bani suficienți pentru elevii lor. 


"Lucrăm la această diferențiere, cu intenția ca respectivele costuri standard per elev să devină flexibile, cum este cazul Liceului cu Program Sportiv sau Colegiului de Artă, pentru ca învățământul să poată funcționa la parametri optimi", a explicat succint ministrul Educației. 


"Porumbelul" a fost scos însă de însuși inspectorul școlar general de la Constanța, Petrică Miu, care a lăsat de înțeles că, simultan cu această diferențiere a costurilor pe numărul de elevi, se are în vedere și o comasare amplă a unităților de învățământ. 


"Băgăm bani în găuri negre. Avem în județ numeroase școli și grădinițe care funcționează sub efectivul de elevi. Și în oraș avem grădinițe cu mai puțin de 150 de preșcolari. Din păcate, în cazul acestora intervine și factorul economic. Desigur că există și factorul social și factorul distanță, căci nu poți să obligi copii de șase ani să facă naveta 15 km, dar trebuie eficientizate și costurile", a precizat șeful ISJ Constanța. 


Practic, deși ministrul Pop nu confirmă, se pare că se pune la cale o comasare fără precedent, pentru reducerea cheltuielilor. Însă acesta spune răspicat că noile costuri standard vor fi introduse începând cu 1 septembrie 2018. În prezent, costul standard anual pentru un elev în România este de 3.740 de lei. Acesta a fost majorat în luna decembrie 2017 de la 3.043 de lei, dar, chiar și în aceste condiții, statisticile arată că țara noastră are cele mai mici cheltuieli cu elevi în rândul statelor europene. Însă această majorare este strâns legată de creșterile salariale, deoarece din acest cost se plătesc salariile profesorilor, dar și alte cheltuieli materiale. 


Dau înapoi cu reducerea numărului de ore 


În ce privește planurile cadru pentru liceu, se pare că Ministerul Educației dă înapoi cu unele propuneri, cum ar fi reducerea numărului de ore la a doua limbă străină, dar și la fizică. 


"După întâlnirea cu ministrul, aș tinde să cred că aceste propuneri au fost un vis negru, pentru că sunt prea multe argumente în favoarea faptului că învățarea a două limbi străine este benefică. Un prim argument ar fi că la nivelul comunității europene am încălca extrem de multe acte legislative care sunt în vigoare. Un alt argument ar fi că profesorii de limbi străine au avut acces, înaintea altor profesori, la formări de foarte bună calitate, în străinătate, în țară, cu formatori străini, deci sunt puțin «avant la lettre» cu noutățile pedagogice. Iar disciplinele de limbi străine sunt în general iubite de elevi și foarte utile, pentru că le oferă deschidere", explică profesorul de limba franceză Mihaela Postelnicu. 


Profilul absolventului de liceu teoretic 


Ministrul Pop a precizat că discuțiile și dezbaterile vor continua și se va ține cont de toate propunerile cadrelor didactice. 


"Planurile cadru pentru învățământul teoretic nu trebuie să creeze tensiune, ci doar să ne ajute să găsim cea mai bună variantă. Nu trebuie să uităm că de ele vor beneficia elevii care sunt în prezent clasa a V-a. De asemenea, vom lansa zilele acestea profilul absolventului de filieră teoretică, așa cum îl vedem noi că ar trebui să fie la finele clasei a XII-a. Abia apoi ne vom apuca de planurile cadru pentru liceele tehnologice", a mai completat ministrul Educației. 


Comentează știrea

profesorul de serviciu
22 ianuarie 2018
alba-neagra

...cam asa stau lucrurile cu scoala. Ne jucam de-a alba-neagra. Acum ca se apropie de sfarsit mandatul sau, ministrul Pop vine cu solutii. Maine o sa revina la conducerea ministerului un personaj care a mai fost pe aici, o sa radieze tot ce a facut predecesorul, va lancezi invatamantul un timp bun si inainte de alegeri se trezeste doamna/domnul ministru ca vine cu solutii. Adica, mai pe romaneste, politrucii acestia care pastoresc sistemul ne vand la bucata iluzii si sperante desarte. -O sa fie bine! Cam asta rezulta din ce spun ei. In realitate o sa fie la fel de rau, poate chiar mai rau decat inainte. Asta pentru ca sistemul nostru nu are o strategie pe termen lung in domeniul scolii (cum nu are nici intr-un domeniu) si fiecare cocotat in jilt, face ce vrea muschii lui, dupa cum il taie capul sau dupa cum i se comanda. Asa ca sa nu aveti prea mari asteptari. Scrie mai sus ca se baga bani in gauri negre. Bun! Asa este! dar nu de acum. Nu de ieri. Asa a functionat sistemul de pe vremea comunismului. In fiecare scoala era o competitie pentru infrumusetarea claselor. Usi, geamuri, parchet, perdele, fete de banca, banci, chiar, ca sa nu mai vorbim de fondul clasei.....sau protocolul de la BAC care era aproape legal pentru ca statul scapa astfel de cheltuieli. Nu o sa se schimbe nimic!

MIHAI
22 ianuarie 2018
EROII MEI SUNT DOI COCOSI

Dl ministru a venit in vizita la Constanta ca sa se sfatuiasca cu un alt mare specialist in probleme de invatamant, si sa faca declaratii din care rezulta ca amandoi nu sunt buni de nimic. Degeaba se discuta despre bani, ca nu-i va da nimeni, ei fiind destinati marelui praznic pesedist. Ca invatamantul merge prost este doar obsesia celor care-si mananca zilele, asteptand banii promisi de dl ministru. Faptul ca dl Miuță i-a dat sfaturi ministrului, ne aminteste de bancul in care un ministru dorind sa afle de ce merge treaba prost, s-a lasat convins de un consilier sa mearga amandoi la Buhusi unde exista un rabin care da sfaturi si solutii in orice domeniu. Ministrul a acceptat si s-au prezentat la rabin, care i-a dus la o tutungerie si a cerut o cutie de chibrituri. Rabinul a deschis cutia, s-a uitat si l-a intrebat pe vanzator: aveti si chibrituri cu gamalia la celalat capat? Vanzatorul jignit I-a smuls cutia din mana si i-a dat afara. Rabinul I-a spus ministrului, vedeti, are marfa dar e prost, nu stie sa vanda. Asta-i prima cauza ca merge treaba prost. Scena se repeta la al doilea magazin unde rabinul repeta operatiunea din primul magazin, Vanzatorul raspunde ca are, dar cutia costa 5 lei nu cinzeci de bani. Rabinul plateste, ia cutia si afara ii spune ministrului: vedeti, are marfa stie sa vanda, dar e hoț . Asta-i a doua cauza. Ministrul se scarpina in cap si zice: dle rabin n-am stiut pana acum ca exista chibrituri cu gamalia la celalalt capat. Asta-i a treia cauza ca treaba merge prost dle ministru. Desigur ca in problemele de invatamant, cei doi eroi, ca doi cocosi jumuliti, sunt in aceeasi situatie. Amandoi stiu care sunt cauzele reale ale mizeriilor din invatamant, dar ca doi pesedisti devotati si bine platiti, nu-si pot permite sa spuna adevarul. Au gresit si participantii la discutii, venind degeaba, stiind ca nimeni nu va putea " rezolva definitiv " problemele din invatamant decat Androneasca care ( sic ), va reveni sa-si continue opera. S-ar putea ca sa-l regretam pe dl Pop, noroc ca avem parte de un inspector sef specialist in gamalii.

Cristi
22 ianuarie 2018
Probe ?

In anul scolar 2000-2001, la Scoala cu clasele I-IV de la Tibrinu , comuna Mircea-Voda , care avea noua elevi , s-au facut investitii de sase miliarde de lei din banii veniti de la minister . In anul scolar 2001-2002 la acea scoala mai erau patru elevi ... Drept urmare , scoala a fost desfiintata , iar cladirea cu sali ultra si mobilier nou , cu grup sanitar modern , a fost ,,cedata'' unei firme de paza cu patroni de la PSD-PNL... In septembrie 2010 Scoala cu clasele I-VIII , nr. 21, din Constanta se desfiinta , desi avea un numar mare de elevi , iar potentialul de elevi din zona era constant mare . Si asta , dupa ce se cheltuisera pe reabilitare si modernizare , peste 80 de miliarde de lei ... Tot particularii smecheri , de la PSD-PNL-PDL , au luat cladirea cu japca politica ! In anul 2011 , cu bani de la minister , s-a inceput constructia unei scoli masive , pentru 400 de elevi la Silistea , desi in localitate erau doar 59 de elevi , iar pe cladirea veche se mai cheltuisera cu reabilitarile alte zeci de miliarde , de pomana ... In 2013 , scoala s-a dat in folosinta , dar , doar cu 53 de elevi ! Drept urmare , a fost desfiintata scoala din satul component al comunei , Tepes-Voda , iar elevii , in numar de 120 , au fost transportati vrand-nevrand , zilnic , dus-intors , cate noua kilometri , cat este distanta de la Tepes-Voda la Silistea ... Acum , la Silistea , mai sunt 34 de elevi localnici , iar din Tepes-Voda mai sunt transportati zilnic la scoala din Silistea 85 de elevi - de gradinita , de invatamant primar si gimnazial . De mentionat faptul ca in anii 2007-2011 , scoala de la Tepes-Voda , a fost reabilitata cu 27 miliarde de lei , bani de la minister , amenajandu-se totodata , un teren multifunctional de sport , un parc scolar si o sala de spectacole de 200 de locuri . Interesant este faptul ca primarul de la Silistea este vice-presedinte la PSD Constanta , dar cei care i-au aprobat din partea ISJ Constanta aberatiile faraonice , numite ,,investitii in invatamant'' , erau , in ordine , inspectorii-generali de la PDL , PNL , PSD , si din nou , PDL si PSD ... Numele acestora ? Narcis Amza , Marian Sarbu , Petrica Miu , Elena Buhaev , Alice Andreescu , Raducu Popescu ! Pentru anii 2000-2004 , se stie , marea catastrofa a invatamantului judetean , cea care a avizat ,,investitiile'', cu bani de la minister , Banca Mondiala , Consiliu Judetean , a fost Paloma Petrescu , o travestita si traseista politica , cand cu Nastase , cand cu Basescu , cand cu Ponta si cu altii ... Ne plangem sa sunt bani putini pentru invatamant ? Nu ! Sunt suficienti daca s-ar cheltui fara interese ascunse , fara coruptie ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4699 secunde