De unde provine ceramica Muzeului de Artă Populară Constanța

354
De unde provine ceramica Muzeului de Artă Populară Constanța - ceramicasursacoltisorderomania-1587654696.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară din vechea cetate a Tomisului deține o importantă colecție de ceramică reprezentativă pentru principalele centre de olari din țară. Unele sunt vase plămădite din lut și modelate pe roata olarului, iar altele sunt prezentate publicului larg în vitrinele de la etajul I al instituției de cultură. Este vorba despre diferite vase din lut de diverse forme (blide, străchini, urcioare, cancee) din patrimoniul cultural național, categoria Tezaur, multe din ele provenind din centre astăzi dispărute (Valea Izei din Maramureș și altele centre din Transilvania).

Acestea sunt decorate cu cornul, pensula sau chiar cu degetul, uneori conturul motivelor decorative fiind realizat prin sgrafitare. Cele mai des întâlnite motive decorative sunt cele geometrice, florale și fitomorfe, iar printre cele mai rar întâlnite sunt motivele avimorfe, zoomorfe și antropomorfe.

Spre exemplu, Horezu, celebru centru de ceramică din Vâlcea (Oltenia), activ încă și în zilele noastre, este reprezentat în expoziție prin piese vechi și rare, de o valoare remarcabilă, decorate cu motive străvechi, precum spirala sau meandrul.

Directorul muzeului, Maria Magiru, a precizat că, în centrul de ceramică de la Făgăraș (județul Brașov), astăzi dispărut, culorile predominante folosite sunt cărămiziul, albastrul de cobalt și verdele smarald, dozate în mod echilibrat pe suprafața smălțuită a blidelor. De asemenea, din expoziție nu lipsește ceramica din importantele centre active în Transilvania, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, precum centrele urbane săsești din Brașov (Țara Bârsei), Sibiu, Bistrița.

La final, expoziția este întregită cu ceramică realizată în centrul maghiar de la Odorhei (județul Harghita), decorată cu motive florale, avimorfe sau geometrice în tonuri de ocru-galben, brun-violet, albastru de cobalt, verde smarald. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6753 secunde