"De la Balcic la Constanța. Istoria unei pinacoteci", la Muzeul de Artă

415

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Constanța marchează Centenarul Marii Uniri și Ziua Dobrogei printr-un eveniment cultural complex, care se referă la perioada 1913-1940, când Cadrilaterul a fost cuprins în granițele României Mari.

Acțiunea va avea loc duminică, 10 noiembrie, ora 11.00, la sediul instituției de cultură, și cuprinde două expoziții, din care prima expoziție este de pictură și grafică, "De la Balcic la Constanța. Istoria unei pinacoteci" aduce laolaltă, pentru prima dată, lucrările de artă cuprinse în Muzeul de la Balcic (1938-1940). În prezent, lucrările fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Constanța.

O a doua expoziție de picto-colaje va putea fi admirată în muzeu și este, practic, un vis turnat în bronz, semnată de Oana Maria Cajal, un omagiu adus Reginei Maria a cărei statuie a fost comandată lui Oscar Han de bunicul ei, Octavian Moșescu, primar al Balcicului în anul 1933. La acel moment, bustul a fost dezvelit în centrul orașului.

Apoi, în anul 1940, când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, statuia, ca și patrimoniul muzeului, au fost aduse la Constanța. Acum, aceasta a fost scoasă din depozit, restaurată, pregătită pentru reamplasare și poate fi vizionată în spațiile Muzeului de Artă Constanța.

Pe lângă cele două expoziții, în cadrul evenimentului vor avea loc noi apariții editoriale: "România Jună. Cartea Semicentenarului (1871-1921)", scrisă de Octavian Moșescu la acest jubileu și reeditată în 2018 de Muzeul Literaturii Române și Tonitza. Ediția a doua a fost realizată de Doina Păuleanu, directorul muzeului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018
Stire din Cultură-Educație : Începe parada costumelor populare
Pagina a fost generata in 0.5706 secunde