De ce și-a pierdut elevii Liceul Tehnologic "Gheorghe Duca"

1923
De ce și-a pierdut elevii Liceul Tehnologic

Articole de la același autor

Prin oferta sa educațională diversificată, Liceul Tehnologic "Gheorghe Duca" și Școala Gimnazială "Marin Sorescu" realizează un proces instructiv-educativ complex și echilibrat. În plus, unitatea de învățământ pregătește elevii și pentru o viață sănătoasă, valorizată prin sport. Tot aici, elevii sunt implicați într-o mulțime de activități extracurriculare, cum ar fi cercul de teatru. 


La ora actuală, unitatea de învățământ funcționează pe un teren de aproximativ 27.000 mp și se consideră a fi bine ancorată în realitate și mai ales compatibilizată cu sistemele europene ai cărei absolvenți sunt integrați direct pe piața muncii, datorită profilurilor care își găsesc continuitatea în specializărilor facultăților constănțene. Însă, terenul este foarte mare, corpurile de clădire sunt multe și, ca urmare, greu de întreținut. Problema cea mai gravă, însă, este că în anul școlar 2019-2020 a scăzut numărul de elevi. Ce s-a întâmplat? 


"În prezent, avem 695 de elevi - 267 la școală, restul la liceu. Am avut, luna trecută, în jur de 70 de transferuri, pentru că elevii din cartier, care locuiau în corturi sau case improvizate, au primit locuințe în cartierul «Henri Coandă» sau au plecat în mediul rural. Noi am observat, în septembrie, că cei mici nu mai vin la școală și am fost cu Poliția, cu Protecția Copilului să-i aducem la școală. Ulterior, am aflat că unii sunt ba la Crucea, ba la Poiana. Alții, în schimb, nu au anunțat că nu mai vin, pentru că fac parte din familii defavorizate și chiar s-au bucurat că îi țin acasă. Desigur, există și copii care au plecat în străinătate cu părinții. Noi chiar ne-am obișnuit cu această situație până la sărbători. Sunt adulți care spun că vor să facă rost de bani de porc și se întorc. 


Totodată, mai există o altă categorie de copii, despre care nu știm de ce nu mai vin la cursuri. Numai luna aceasta, aproximativ 20 de copii au fost aduși la școală, pentru că erau ținuți acasă. Părinții nu au avut un motiv temeinic, dar unii au spus că nu au bani să-și țină copiii în școală", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Elena Gogu, directorul instituției. 


Școala a împlinit în 2019 un secol de la înființare 
Unitatea a fost înființată în urmă cu 100 de ani, sub denumirea de Școala de Ucenici CFR. Mai târziu, începând cu anul 1929, a funcționat ca școală de ucenici pentru ucenicii transportului feroviar, având denumirea de Școala de Elevi Meseriași de pe lângă atelierele CFR Palas Constanța. După aceea, între anii 1958 și 1967, activitatea a fost întreruptă. Abia în 1974, a devenit Grup Școlar Căi Ferate Palas, fiind dotată cu numeroase corpuri de clădire, pentru desfășurarea activității școlii profesionale, liceu, școală de maiștri. 


În anul 2000, primește titulatura de Grup Școlar "Gheorghe Duca", iar din 2010, Școala "Marin Sorescu" a devenit structură a acesteia, urmând ca, din 2012, unitatea să funcționeze sub titulatura de Liceul Tehnologic "Gheorghe Duca". Acum, unitatea pregătește elevi la următoarele specializări: tehnician mecatronist, tehnician operator tehnică de calcul, instructor sportiv, maistru mecanic etc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5039 secunde