La școală, sâmbăta?

Cum va fi recuperată materia pierdută în timpul codului portocaliu de viscol

1425
5
Cum va fi recuperată materia pierdută în timpul codului portocaliu de viscol - sambatalascoala-1520010142.jpg

Articole de la același autor

Elevii din mai multe unități de învățământ din Constanța ar putea merge la școală în perioada următoare și sâmbăta. Măsura este necesară pentru a recupera materia pierdută în cursul acestei săptămâni, când cursurile au fost suspendate din cauza vremii nefavorabile. 


Regulamentul spune că materia trebuie recuperată până la finele anului școlar, modalitatea fiind stabilită de fiecare școală în parte. Însă, în multe școli din Constanța, singura variantă este introducerea cursurilor sâmbăta, având în vedere că unitatea este deja supraaglomerată, se învață în două schimburi și nu există spații pentru a decala orarul. 


"Conform regulamentului, fiecare unitate de învățământ va trebui să stabilească în Consiliul de Administrație modalitatea de parcurgere a programei școlare până la sfârșitul anului școlar. Asta înseamnă că se va discuta în cadrul unității de învățământ și ei vor decide cum anume vor recupera materia", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general Gabriela Bucovală. 
Astfel, școlile ar putea lua în calcul fie prelungirea programului zilnic cu câte o oră, până la recuperarea întregii programe, dacă spațiile și orarul claselor permit acest lucru, fie susținerea cursurilor sâmbăta. ISJ lasă astfel mână liberă fiecărei școli de a decide cum să se organizeze, în funcție de specificul și orarul său. Însă varianta cursurilor sâmbăta nu este nici pe placul elevilor, nici pe placul profesorilor. Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța a făcut deja o recomandare către consiliile de administrație ca recuperarea să nu se facă sâmbăta. 


Sindicatul profesorilor recomandă evitarea recuperării sâmbăta 


"SLSIP apreciază că hotărârile adoptate de consiliile de administrație din unele unități de învățământ cu privire la recuperarea în zile de sâmbătă a orelor pierdute în perioada afectată de condițiile meteo nefavorabile sunt cel puțin discutabile, raportat la dispozițiile art. 111 - 124, respectiv art. 137 din Codul muncii (timpul de muncă, timpul de odihnă, munca suplimentară, repausul săptămânal). Considerăm că în condițiile în care personalul didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic va fi chemat să lucreze în zilele de sâmbătă, nu pot fi respectate dispozițiile art. 137 din Codul muncii, care stabilesc faptul că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. De asemenea, apreciem că, în aceste condiții, sunt eludate și dispozițiile Codului muncii cu privire la munca suplimentară și modul în care aceasta poate fi prestată. În consecință, recomandăm liderilor grupelor sindicale ca la ședințele consiliilor de administrație să susțină alte modalități de recuperare, care să se încadreze în limita timpului legal de lucru zilnic și săptămânal, cu respectarea dispozițiilor legale privind repausul săptămânal și munca suplimentară", precizează președintele SLSIP Constanța, prof. Mitică Iosif.


Comentează știrea

corina
3 martie 2018
recuperare

La scoala, sambata? - intrebarea nu are rost din simplul motiv ca se incalca legislatia actuala. La fel de bine putem spune: Si duminica la scoala? Asta asa, ca sa recuperam intr-un ritm mai accelerat!!! Ca doar, vorba aceea, profesorii isi iau plata cu ora in saptamana cat au stat acasa!!!

Cristian
3 martie 2018
Minunat articol...

... mulțumesc din suflet, Andreea Perhaiță !!! Cu toții stăteam cu sufletul la gură... Tot orașul, județul, țara..., Universul, aștepta înfrigurată să vadă cum va fi rezolvată această problemă de o importanță colosală. Eu unul, dacă mi-ar sta în putere, ți-aș acorda premiul Pulițăr pentru jurnalism. Parol !

Cititor
3 martie 2018
Recuperare sâmbăta

Același articol a fost publicat și ieri, dar cu titlu diferit. Sper să îl publice și mâine că aștept cu nerăbdare să citesc....

Cristian
3 martie 2018
Pt. "Cititor"

În mod clar articolul va fi publicat și mâine fiindcă încă mai are de lucru la titlu. Că nu a fost întreaga perioadă cod portocaliu. Deci este o greșeală de care, după o îndelungată chibzuință, Andreea va fi conștientă și, în mod sigur, va simți nevoia să o corecteze într-un nou articol.

Alex
4 martie 2018
Logica!!

Prin greva!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6659 secunde