Cum ne batem joc de istoria antică a Tomisului

1367
4
Cum ne batem joc de istoria antică a Tomisului - cavoulhipogeupictat5-1398363574.jpg

Articole de la același autor

Intenția de a închide unul dintre cele mai accesate puncte turistice ale Constanței, respectiv Edificiul Roman cu Mozaic, ce datează, ca punct de vizitare, din anul 1962, a lansat un dureros semn de întrebare: ce obiective istorice mai vizitează turiștii în Constanța, într-un oraș și județ care clocotește de istorie antică? 


"Dobrogea este plină de vestigii arheologice de care ne batem joc", a fost mărturisirea directorului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), Gabriel Custurea. 


"Dacă am fi avut bani, trebuiau făcute investiții în primul rând în orașul Constanța, pe monumentele pe care le avem aici, apoi în județ. Spre exemplu, dacă ai niște cetăți scoase cât de cât la lumină, ajută comunitatea din Rasova sau de la Dunăreni să exploateze cetatea Sacidava, care seamănă cu Capidava, ca ziduri scoase la vedere, unde se putea face o restaurare. Trăgeam și un drum și uite, domnule, o cetate de 2.000 de ani. Altfel, așteptăm proiectele europene să ne tragă de mânecă. Noi tot așteptăm la mână întinsă, dar o să murim așa pe scările bisericii", a sunat apoteotic declarația managerului MINAC. 
Și pentru că tot a pomenit de bani, l-am întrebat cu ce se alege MINAC din proiectele pe care le-a accesat această instituție. "Mă bag pe proiecte mici, unde vin și eu cu 5.000 de euro. Avem în desfășurare două proiecte pe porturile la Marea Neagră, iar beneficiile sunt de mobilitate, de sesiuni științifice în străinătate. Nu pot să mă bag în construcții, în restaurări, pentru că nu e treaba mea", afirmă același interlocutor. 


Custurea ne-a mai povestit că s-a dorit și la Murfatlar realizarea unui muzeu, dar numai studiul de fezabilitate ar fi costat 45.000 de euro: "Dar avem piese acolo în cadrul parteneriatului cu Vie-Vin Murfatlar". 


Un alt obiectiv vizitabil este Adamclisi, care a beneficiat de o investiție în logistică. "Monumentul arată bine, dar muzeul care găzduiește piesele autentice nu are acoperiș, plouă prin el", ne-a lămurit Custurea.
 
Și dacă cetatea de la Histria a avut norocul unor investiții și poate constitui o destinație istorică, când a venit vorba de Păcuiul lui Soare… "pe ăla o să-l ia Dunărea și gata! Păi da, în următorii 50 de ani să fiți siguri că asta se va întâmpla. În anul 1956, când au început săpăturile acolo, insula era mult mai mare. Acolo unde este cetatea s-a ros malul și nu avem nimic organizat acolo", a spus Custurea. 


În momentul în care l-am întrebat de ce Cavoul Hipogeu din Constanța stă închis, același interlocutor ne-a răspuns: "Cavoul stă bine acolo, pentru generațiile viitoare. Decât să le distrugem cum am distrus acum și cum se distrug de 25 de ani, le păstrăm pentru cei care vor veni și care vor fi interesați de istoria acestor locuri. Trebuie să avem grijă și de generațiile viitoare. Dacă n-o să con-tinuăm să-i educăm să construiască blocuri de sticlă și beton!", a conchis directorul MINAC. 


Într-un viitor nedefinit, se va face o clădire deasupra mormântului, în care se va putea vedea exteriorul mormântului, iar pe pereți vor exista proiecții 3D, parte a unui proiect întocmit de peste 20 de ani. 


Istoria nu are folos electoral 
Se spune că, dacă vrei să te cunoști pe tine însuți, trebuie să îți cunoști trecutul, numai că oamenii politici ai acestor vremuri tranșează totul în scop electoral. 


Pe pagina http://www.cjc.ro/MINAC/ro/despre.html, probabil printre puținele care va mai oferi doritorilor date despre Tomisul din antichitate, am găsit un citat semnificativ aparținând lui Ion Adam, autorul din 1907 al lucrării "Constanța pitorească": "Originile orașului Tomis, Constanța de azi, se amestecă din trecut până în misterele legendelor din antichitatea greacă. Orașul acesta mitic a luat parte la viața eroilor și zeilor, pe vremea când poezia îmbrăca în minuni, faptele oamenilor". 


Și când te gândești câți bani fac alții din fiecare piatră pe care călcăm, n-ai cum să nu te întrebi de ce oare la noi nu se vrea? 


Comentează știrea

ath
25 aprilie 2014
Spionul Richard Sorge traieste la Constanta

Era prin anii 1950.Tata obisnuia sa asculte postul Europa Libera.Sonorul era asa de slab incat nu auzeai mai nimic daca nu lipeai urechea de difuzorul aparatului radio.La 10 ani dupa razoi,tata inca mai astepta sa vina americanii.Cand vorbeai despre americani,trebuia sa vorbesti in soapta. De fiecare data,mama striga sa inchida aparatul ca se aude la vecini.Atunci nu aveam mai mult de 5 ani.Toata viata am obisnuit sa vorbesc in soapta.Intr-o zi ma aflam impreuna cu un prieten tatar in dreptul geamiei Hunchiar. Fara sa ne oprim din mers,discutam cu el despre istoria geamiei si despre cladirea ridicata langa ea.Discutam cu el,bineinteles in soapta.Strada era plina de dubiosi,unii sprijineau zidurile,altii se plimbau fara rost.La un momendat simt ca cineva ma bate pe umar. Era un soldat din "garda pretoriana",era spionul Sorge,vulpea rosie. Ne-a auzit ce discutam pe strada.Securisilor ! A strigat la noi Richard Sorge.Plecati de aici cat mai aveti timp ! Apoi a inceput sa ne injure.Securistilor ! Basistilor ! Ne departasem si el inca mai striga dupa noi.Un alt coleg se plimba intr-o zi cu sotia.Cand au ajuns in dreptul Lupoaicei,femeia i-a spus sotului ca fantana arteziana din apropiere seamana cu un cavou din cimitirul central.Atunci a venit Apocalipsa ! Un taximetrist care isi stergea masina in apropiere,i-a auzit ce vorbesc.Taximetristul a inceput sa-i injure pe saracii oameni care se faceau vinovati ca nu vorbesc in soapta.In alta zi aveam in mana un aparat de fotografiat.Intentionam sa fotografiez ruinele Termelor romane.Dupa ce am scapat ca prin minune de coltii unui caine de pe strada Ovidiu,dupa ce am calcat prin gunoaiele aruncate de localnici chiar pe ruinele antice,am dat nas in nas cu spionii din zona.M-au urmarit tot timpul.Nici azi nu stiu de ce m-a urmarit Richard Sorge,spionul care pazeste orasul Constanta.Sa amintesc ca nu ai voie sa fotografiezi ruinele Cazinoului.Fotografiatul interzis ! Sa mai spun ca acolo(la ruinele Cazinoului) se toarna filme cu strigoi ? De ce am dat exemplele astea ? Chiar daca nu am dovezi,eu cred ca teroarea rosie are ciripitori si pe strada,peste tot.Asta este inca o dimensiune a dezastrului la care am ajuns dupa 25 de ani de "libertate" fesenista.Asta este lumea faurita cu mainile noastre.Oligarhii se simt stresati de "teroarea basista" sau de "legionari macovisti".Dar eu cum ma simt ? In final doresc sa-l intreb pe domnul Hasotti care este stadiul lucrarilor la Teatrul antic de la Histria.Am inteles ca lucrarile sunt pe sfarsite.Sau am inteles gresit ? Acum nu mai stiu exact ce am inteles. Lucrarile sunt pe sfarsite sau Partidul National Liberal isi da duhul ori minciunile guvernantilor au ajuns la final ?

cetatean
25 aprilie 2014
Praful!

Se alege praful de cultura si istorie! Gata!

Invata Engleza
25 aprilie 2014
INVATA ENGLEZA

Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: www.invetiengleza.ro

sunglasses wholesale
30 mai 2014
sunglasses wholesale

Stiri Cultură-Educație : Cum ne batem joc de istoria antică a Tomisului | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online sunglasses wholesale http://www.albert-anker.ch/temp.asp?id=sunglasses-wholesale

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Noiembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Ora de istorie, la Muzeul  de Istorie
Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte la Muzeul de Istorie
Pagina a fost generata in 0.5799 secunde