Cum au reușit liceenii de la "Callatis" să schimbe imaginea proastă a românilor din Franța

1860
2

Articole de la același autor

Moda proiectelor pe fonduri europene, în parteneriat cu minim cinci-șase școli fie din Franța, Spania, Italia, Turcia, Germania, a prins puternic și în instituțiile constănțene, profesorii fiind direct interesați nu numai de vizibilitatea propriei unități școlare, dar și de șansa de a vizita Europa pe banii altora.

O bună ocazie de a cunoaște cultura și civilizația țărilor europene este oferită de platforma etwinning.net, unde sunt înscrise peste 140.000 de școli din diferite colțuri ale lumii, care își doresc să interacționeze. Iar dacă pentru alții este foarte ușor să stabilească un schimb cultural, pentru români, după cum ne povestea prof. Vianora Avădanei, de la Liceul Teoretic "Callatis" din Mangalia, este o adevărată piatră de încercare.

"Mai mult de jumătate din discuțiile pe care le port cu viitoarele școli partenere se axează pe lămurirea lor că rom nu este sino-nim cu România. Dacă inițial se arată deschiși colaborării, mai apoi bat în retragere, spunând că presa din țările lor ne descrie doar prin prisma jafurilor și a relelor pe care le fac unii români", ne mărturisea prof. Avădanei, care s-a întors recent dintr-un al doilea schimb cu o școală din Franța.

Spre deosebire de proiectele cu fonduri europene, parteneriatele accesate de Liceul "Callatis" au la bază reciprocitatea, schimbul de elevi care sunt găzduiți în familii. Tocmai de aceea, prof. Luminița Pătrânoiu, director, ne declara că elevii care beneficiază de astfel de ieșiri sunt selectați din rândul celor care pot, la rându-le, să găzduiască elevii altor țări.

"Ca dovadă a ospitalității noastre, nu mică le-a fost mirarea străinilor când au ajuns în Mangalia și au descoperit ce liceu frumos avem, mai ales că este de stat. Ba chiar că există blocuri în orașul nostru, pentru că ei, din păcate, ne consideră un fel de lumea a treia. Mai mult, s-au mirat că avem biblioteci acasă, pentru că la ei nu prea mai există. Cât despre frumusețile Deltei Dunării sau a pitorescului peisajelor din Sinaia, cu certitudine au avut ce povesti și altfel la întoarcere în țara lor", a adăugat același director.

Mai liberi să-și exprime creativitatea

Cei 11 elevi din Mangalia care au vizitat, recent, Liceul Julie-Victoire Daubie din Argenteuil, Franța, au fost însoțiți de prof. Avădanei, împreună cu prof. Livia Costache, catedra de limba română, și au asistat de-a lungul șederii lor și la câteva cursuri. Orarul francezilor începe la 9 și se termină la ora 18, iar elevii constănțeni au trăit cu impresia că sunt mult mai liberi să-și exprime creativitatea în băncile liceului francez.

"Dar cel mai important este faptul că elevii noștri au reușit să-și demonstreze că nu sunt mai prejos de cei din alte țări, ba chiar îi întrec la capitolul cultură generală. Iar în Paris chiar au încercat să ia atitudine vizavi de românii care nu ne fac cinste", povestea prof. Avădanei. "Și cu toate că noi, ca turiști în Paris, eram avizi să cunoaștem și să vizităm tot ce înseamnă obiective turistice, am descoperit că ei, francezii, nici măcar nu au fost pe acolo", a adăugat profesoara.

Aflată la cel de-al șaselea parteneriat de acest gen, după alte două în Turcia, două în Franța și unul în Italia, și în ciuda tuturor opreliștilor legate de mentalitate, profesoara Vianora Avădanei nu abandonează ideea de a le oferi în continuare elevilor săi șansa de a descoperi lumea așa cum este ea, dar și de a-i pregăti pentru viitoarele încercări. 

Comentează știrea

dan
4 mai 2015
cea mai noua oferta

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra!NU este necesara nici un fel de experienta!Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala.Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere.Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte deali dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de mail: [email protected]

IULIAN
16 mai 2015
Dezvoltatori Afacere

Oamenii care fac lumea să progreseze sunt dinamici fiindcă sunt entuziaști. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part–time care vor să câștige bani în timpul liber, într–un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6494 secunde