Cultura prelungește viața. E fapt dovedit!

146
Cultura prelungește viața. E fapt dovedit! - mus-1576673616.jpg

Articole de la același autor

Vizitele regulate la muzee, galerii de artă, teatru și concerte pot prelungi viața, sugerează o cercetare realizată în Marea Britanie, citată miercuri de Press Association.

Un studiu recent, la care au participat 6.710 persoane, a concluzionat că persoanele care intră în contact cu arta la câteva luni sau mai des prezintă o reducere cu 31 de procente a riscului de deces prematur.

Chiar și în cazul persoanelor care s-au bucurat de activități culturale mai rar - o dată sau de două ori pe an - a fost observat un risc redus cu 14 procente de deces în perioada medie de monitorizare de 12 ani, în comparație cu indivizii care nu au intrat în contact cu evenimente artistice sau culturale.

Rezultatele s-au menținut chiar și atunci când au fost luați în considerare factori susceptibili să influențeze aceste rezultate (starea civilă, statutul profesional, nivelul de trai, educația sau grupurile sociale).

Pentru acest studiu publicat în jurnalul științific British Medical Journal (BMJ) participanților li s-a solicitat să menționeze cât de frecvent au intrat în contact cu arta și evenimentele culturale.

La studiu au participat persoane cu vârste peste 50 de ani - vârsta medie de 66 ani - 54% fiind femei.

Cercetătorii de la University College London au concluzionat: ''Implicarea în arte receptive ar putea prezenta o asociere protectoare cu longevitatea în cazul adulților mai în vârstă. Această asociere s-ar putea explica parțial prin diferențe în ceea ce privește cogniția, sănătatea mintală și activitatea fizică între cei care se angajează în arte și cei care nu fac acest lucru și se menține chiar și atunci când modelul este ajustat în funcție de anumiți factori''.

Și alte studii anterioare au relevat că persoanele care intră în contact cu artele își pot îmbunătăți astfel starea fizică și psihică, fiind observate beneficii în ceea ce privește depresia, demența, durerea cronică și sindromul de fragilitate, notează Press Association. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3097 secunde