Cu porțile închise! Școlile constănțene, transformate în "buncăre blindate"

2675
13
Cu porțile închise! Școlile constănțene, transformate în

Articole de la același autor

Dacă, până în 89, generații întregi de elevi au copilărit în curtea școlii, simțindu-se astfel mai aproape chiar și în timpul liber de locul unde trăiau cele mai mari emoții când se deschidea catalogul, acum, reformarea proastă pe care a cunoscut-o învățământul
a transformat școlile în adevărate bastioane. 


Se introduc în programa școlară tot soiul de ore de educație pentru alimentație sănătoasă, dar, în realitate, asistăm la o creștere agravantă a procentului la obezitate infantilă, tocmai din cauza absenței unui spațiu în care copiii să-și consume energia bătând pur și simplu mingea. 


Inițial, am crezut că interdicția de a nu permite accesul elevilor, în afara orelor de curs, pe spațiul din curtea școlii aparține Inspectoratului Școlar Județean Con-stanța. Prof. Dragoș Octavian Ciucan, inspector școlar de specialitate pentru educație fizică și sport, avea să ne lămurească. 


"Fiecare instituție de învățământ și-a stabilit propriul Regulament intern, în baza căruia se permit sau se interzic anumite chestiuni. E adevărat că în curtea școlii am copilărit cei mai mulți dintre noi, dar acum situația s-a schimbat. Cel mai probabil, doar acolo unde terenul nu este împrejmuit nici accesul nu poate fi îngrădit!", a declarat prof. Ciucan. 


"Noi eram altfel de copii!" 
Am supus atenției câtorva directori de școli constănțene aceeași întrebare, având în vedere că se apropie vacanța: Veți permite accesul elevilor în curte? Prof. Iuliana Marcoșanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 6 "Nicolae Titulescu", instituție de pe băncile căreia ies generații de sportivi, a declarat, pentru "Cuget Liber", că o parte din teren, fiind închiriată de cei care dețin balonul gonflabil, a fost încuiată cu lacătul. "Am avut o perioadă în care accesul era liber și am avut numai stricăciuni. Dacă, la parter, avem grilaje și geamurile sunt protejate, ne-am trezit cu geamuri sparte și la etajele I sau II. La anexa unde funcționează grădinița avem montate aparatele de aer condiționat și ne temem ca nu cumva din cauza unei lovituri mai puternice să cadă cuiva în cap, că atâta ne trebuie. Am găsit coșurile de baschet dărâmate, tencuială de asemenea. Mai mult strică…", a conchis prof. Marcoșanu. 


De aceeași părere a fost și prof. Daniela Badea, directorul Școlii nr. 29 "Mihail Viteazu". "Ei nu vin să se joace, ci mai mult strică. Noi cu spartul geamurilor suntem disperați, mai ales că un geam termopan costă peste 200 lei. Într-adevăr, în copilăria noastră nu spărgeam în dușmănie geamurile școlilor, nu scriam pe pereți și nu produceam atâtea stricăciuni", a adăugat prof. Badea. O altă instituție cu o curte generoasă este și Școala nr. 12 "B. P. Hașdeu". Aici directoarea Laura Popa a fost categorică: "Conform metodologiei, este spațiul școlii, asigurat cu pază și nu este deschis publicului!". 


"Am transformat școlile în buncăre!" 


La polul opus se află opinia managerului Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", prof. Andrei Szemerjai, care a declarat că niciodată nu s-au produs stricăciuni în curtea instituției pe care o conduce. "E drept că activitatea noastră nici nu ne permite să punem lacăt porților, dar eu consider că școala este a comunității. Au fost transformate unitățile de învățământ în niște buncăre super blindate. Noi nu am avut stricăciuni poate și pentru că la vechea Școală 34 au terminat generații de actuali părinți care vin vara, mai ales, cu copiii lor și astfel totul este sub control", a mai spus directorul Szemerjai. 


Din păcate, la faptul că nu există săli de sport în care să se desfășoare orele de educație fizică se adaugă și această interdicție semi-justificată. Până la urmă, și directorii au dreptate să se teamă de invocatele stricăciuni pe care ar fi obligați să le suporte dintr-un buget și așa vai de el, dar nici copiii nu merită să crească jucând fotbal și alte sporturi pe smartphone…


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Vecin
6 aprilie 2015
Curtea scolii

Pai Scoala 12 a devenit mosia doamnei directoare Popa Laura, Face ea cursuri sambata (pe bani!), sala e inchiriata de profesorul de sport care, si el, le ia bani elevilor pentru a-i antrena seara... O adevarata industrie, cine sa se mai gandeasca la gesturi gratuite!!! Copiii nostri nu mai au loc, daca nu cotizeaza...

zoro
7 aprilie 2015
si inca ceva

E normal sa asiguri paza, dar e normal sa astepti in vant si ploaie cu copil mic, sa-ti iasa celalalt copil de la ore fara sa te primeasca macar pe holul scolii ? Nesimtire. Nu mai exista intelegere, compasiune, empatie, totul e rece si robotizat, pana ti se cer bani de diverse. Dar banii nu sunt pt scoala, ci pentru bunastarea copilului tau, pt ca asa vrei tu nu ca asa ti se impune. Nesimtiti dupa cum spuneam.

nene
7 aprilie 2015
si inca altceva

Acum se vede diferenta dintre "inainte" de '89 si "dupa". Siguranta cetateanului era mult mai mare. Asta spune totul asa in general. Nu trebuie aratat catre o scoala anume. Am crescut cu cheia de gat si nu ni se intampla nimic. Acum trebuie sa-ti pazesti copiul si sa stai cu ochii pe el ca pe cu degetul butelie. Acum se vede ce fel de neam suntem.

Io
7 aprilie 2015
A cui este vina?

Eu cred ca e vina noastră ,a părinților ca cceptam toate astea, de la fondul școlii ,al clasei pana la accesul restrictionat in diverse situații! Scoala este o instituție publica , pe lângă faptul ca ar trebui sa fie un exemplu ar mai trebui sa fie si disponibilă si transparenta! Poate trece antifrauda si pe la scoli si pe la biserici !

Pagadel
7 aprilie 2015
vina este a profesorilor..

Dupa modelul isj, scolile au devenit adevarate redute, ce nu mai pot fi cucerite de toata prostimea. Scolile nu mai reprezinta un loc public, accesibil copiilor nostri. Acum sunt un domeniu al afacerilor mai mult sau mai putin transparente ale dictatorului din fruntea isj-ului. Faptul ca profesori cu un anumit statut, stau inghesuiti in colt si nu reactioneaza la marlania inspectorului general si a gastii sale de tucari, ma face sa cred ca situatia nu se va mai shimba. Pacat ca a ajuns un neicanimeni ca ciucan sa isi dea cu parerea despre regulamente, imprejmuiri, etc. Acesta este reperul in educatie. In prezent, toti adunatii sunt dirijori ai orchestrei tupeistilor si spagarilor din isj...

Makikomi
7 aprilie 2015
PROIECT JOB

Atât timp cât vei continua să susții în mintea ta imaginea schimbărilor pozitive pe care ți le dorești, acestea vor continua să se petreacă în viața ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

radu florian
7 aprilie 2015
miuta

Tata imi povesteste ca putea sa iasa la un fotbal in curtea scolii in fiecare sambata si duminica!... Jucau si intre cartiere! Noi unde putem sa batem mingea??.... unde facem o miuta?... pe calculator??? vrem mai multe spatii de sport !!!

populis
7 aprilie 2015
eruditus est

Vremurile s-au schimbat, societatea s-a schimbat. Nu veniti cu "gogosi" ca n-au copiii loc unde sa se joace, aia care vor cu adevarat sa se joace ii gasesti p-afara, bat mingea si pe strazi. Si inainte erau garduri in jurul terenurilor, dar noi le saream si tot faceam o "miuta", gaseam posibilitati, inventam jocuri, eram tot timpul afara. Acum gasim motive sa ne protejam copiii (unele sunt justificate, dar in anumite situatii daca iti pasa, acorzi timp pentru copilul tau). Astia care comentati p-aici va "aruncati" copiii la scoala si asteptati de la profesori sa le dea educatia celor "7 ani de acasa"; aveti pretentii de la scoala sa iasa premianti, cu toate meditatiile si atentiile pe care le dati profesorilor - si apoi barfiti pe la colturi. Citesc comentarii absurde, menite sa discrediteze scoala, o institutie care are nevoie de sprijin. Daca scoala nu are copii, dispare.

Profesor
7 aprilie 2015
Halal manageri!

Doamna director Popa, de la Scoala 12, stie diferenta dintre metodologie si lege? Cand o sa citeasca pentru a nu mai gafa la tot pasul? Mai e putin si se termina anul scolar!!!

Pagadel H... L.....
7 aprilie 2015
Rușine ți-e...

Îmbuibat de alcool si frustrări nejustificate, un promotor al "performante"i bugetului personal jignești constant oameni nevinovați. Penibil ca de obicei, crezi in nebunia ta ca ai dreptate. Gândește-te mai bine dacă cineva te va ierta vreodată pentru ceea ce faci ! Unii dintre noi, "profesorii vinovati" suntem convinși ca nu ne putem ridica la nivelul performantelor obținute anterior de anumite doamne, dar nici nu am cedat... Cineva are nevoie si de noi...!

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5481 secunde