Credincioșii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului

503
Credincioșii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului - credinciosii-1564946768.jpg

Articole de la același autor

Marți, pe 6 august, credincioșii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului. Preoții spun că Schimbarea la Față mai este numită și Obrejenia, denumire ce vine din slavonă și înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfântul Antim Ivireanul o numește, însă, sugestiv, Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos. 


Primele reprezentări iconografice ale Schimbării la Față sunt din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica "Sfântul Apolinarie" din Ravenna și cel din Mănăstirea "Sfânta Ecaterina" din Sinai.


Din Scriptură aflăm că Mântuitorul, luând pe Petru, Iacov și Ioan pe muntele Taborului, s-a schimbat la față înaintea lor și a strălucit fața lui ca soarele, iar veșmintele i s-au făcut albe ca lumina. Minunea s-a săvârșit cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33 de la nașterea Sa, în scopul de a întări credința apostolilor, ca atunci când vor vedea patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului să nu se tulbure. Semnificația tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu și transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viața aceasta. În popor, această sărbătoare este privită și ca începutul toamnei. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2816 secunde