Costumul popular, între tradiție și modernitate

336
Costumul  popular,  între tradiție  și modernitate - costumulo-1441727023.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Con-stanța organizează, în perioada 10-12 septembrie, manifestarea "Costumul popular - între tradiție și modernitate". Este al treilea eveniment dintr-o serie dedicată meșteșugurilor tradiționale.

Astfel, pe platoul din fața muzeului, sunt invitate patru creatoare de costum popular care practică acest meșteșug moștenit din familie de mai multe generații, continuând transmiterea tipologiei și motivelor autentice ale costumelor populare din zonele respective.

Cu costume moldovenești din zona Sucevei va veni Veronica Hojbotă, de la mănăstirea Humorului. Din satul Cojocna (Cluj) vine Veturia Suciu, care la 85 de ani încă mai coase "cu ciocănele" cămăși transilvănene. Din Salva, Bistrița Năsăud, va fi prezentă cunoscuta creatoare de costume populare Virginia

Linul, care realizează nu numai piese de costum femeiesc și bărbătesc, dar și tradiționalele podoabe transilvănene din mărgele și pene de păun, cordoane, brâie și traiste brodate. Cu vestimentație modernă inspirată după portul tradițional unguresc va veni din Odorheiu-Secuiesc, județul Harghita, Rigo Csilla.

Costumul popular reprezintă "cartea de identitate" pentru locuitorii diferitelor zone etnografice ale României. Acesta s-a constituit în urma unui lung proces de creație: mărturii arheologice, documente istorice, lingvistice, fotografice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5536 secunde