"Containerul cu umor" - o carte ca o grenadă care așteaptă să-i tragi cuiul

552

Articole de la același autor

După ce, în 2010, la doar doi ani de activitate, Clubul Umoriștilor Constănțeni lansa primul volum, urmat, trei ani mai târziu, de un al doilea, zilele trecute, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, CUC-ii au marcat a treia apariție, de excepție, ocazionată de aniversarea a patru decenii de la lansarea lucrărilor de construcție a primului terminal

de containere din portul Constanța, actualul SOCEP, "complice" intitulată "Containerul cu umor".

Cele aproape 240 de pagini de epigrame, fabule, poezii vesele, proză scurtă și caricaturi sunt semnate de Traian Brătianu, Petru Brumă, Claudia Croitoru, Florentina Loredana Dalian, Ananie Gagniuc, Constantin Gornea, Constantin Iordan, Liviu Kaiter, Leonte Năstase, Dan Norea, Aron Petru, Ana Ruse, Ion Ruse, Luminița Scarlat, Ion Tița - Călin, Ionuț - Daniel Țucă și Roland Voinescu.

Întrebat cum explică efervescența și tinerețea clubului al cărui președinte este, ing. Dan Norea afirma: "Este și o cauză, dar și un efect al faptului că ne ocupăm cu umorul. În loc să-ți faci sânge rău, preferabil este să le faci altora. Din cauza aceasta, foarte mulți umoriști cunoscuți din țară trec de 80-90 de ani, cum este Mircea Ionescu-Quintus, care, la anul, în martie, va împlini 100 de ani și care este președintele de onoare al Uniunii Epigramiștilor din România.

Revenind la eveniment, Clubul Umoriștilor Constănțeni, de la înființarea lui în 2008 se întâlnește lunar, sâmbăta, prilej cu care ne ținem la curent cu activitatea umoristică din țară și chiar de peste hotare. Din când în când, funcție de sponsorii pe care îi avem, mai scoatem un volum colectiv, cu cele mai răsărite creații de la ultima lansare. Și s-ar părea că în 2017, mulțumită unui nou sponsor, vom lansa cel de-al patrulea volum".

Circa 90 de persoane din cele mai diverse domenii au ales să fie alături de CUC-ii scriitori, inclusiv conducerea Socep SA: Marius Barbarino (director general), Lucian Teodorescu (director mentenență), Fănel Ștefănescu (director operațional), Cornel Nădrag (director resurse umane). De altfel, în semn de apreciere a susținerii umorului de calitate, au fost acordate diplome lui Marius Barbarino, Nicolae Dușu - președintele consiliului de supraveghere al Socep, Gheorghe Ungureanu - directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ciurea - administratorul unic al Comat Constanța și alții.

În cuvântul său adresat celor prezenți în sală, colegul nostru Ion Tița-Călin a ținut să precizeze: "Cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la debutul lucrărilor de construcție a primului terminal de con-tainere din portul Constanța, actuala companie Socep SA, Clubul Umoriștilor Constănțeni a dedicat volumul colectiv «Containerul cu umor», acestei aniversări".

v v v

Într-un discurs cronologic-descriptiv despre nevoia românului de umor, scriitorul Ovidiu Dunăreanu a atins și alienarea acestui gen din cauza Face-book-ului și a internetului.

"Nu este ușor să faci umor, dar se pare că una dintre trăsăturile fundamentale ale românilor este și acest lucru genetic de a face haz de necaz. Nu suntem un popor rigid, frigid, care să ne încrân-cenăm grimasele și să nu zâmbim, cu acea mină excepțională. Indiferent de momentele pe care le trăim, umorul de bună calitate nu moare, nu se predă. Asistăm la apariția unei noi generații de umoriști, mai curajoasă, mai tranșantă, care subminează imaginea blândă, romantică, a umoriștilor de catifea. Și în interiorul CUC-ului există această tendință. Pe lângă faptul că umorul ne ia durerile de cap și ne rupe de grijile zilnice, el face și puțină educație. Ni se pot reproșa multe, dar nu că nu avem haz, într-o țară în care multe merg de-a-ndoaselea, râsul ne face viața mai ușoară".

În final, a elogiat condițiile grafice deosebite oferite de Editura Dobrogea. "Nu e de colo să scoți o carte de o asemenea frumusețe la Constanța, iar editura se întrece pe sine în ultimul timp. Chiar și colegul nostru din USR Iulian Talianu a scos o carte foarte frumoasă, tot cu sigla acestei edituri. Are ținută, copertă, imagini, hârtie bună, tehnoredactare de finețe", a conchis cunoscutul scriitor constănțean.

Evenimentul a fost întregit de un recital al ultimelor creații ale membrilor Clubului Umoriștilor Constănțeni. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Octombrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte, la Muzeul de Artă
Pagina a fost generata in 0.632 secunde