Constanța are nevoie de mediatori școlari să lupte cu analfabetismul!

339
Constanța are nevoie de mediatori școlari să lupte cu analfabetismul! - fondmediatoriscolari-1572809324.jpg

Articole de la același autor

Abandonul școlar este la o cotă îngrijorătoare la nivelul țării – în jur de 16,4%, potrivit statisticii Eurostat -, alfabetismul pare să fie în creștere, inclusiv în rândul celor "cu școală", iar toată lumea indică drept cauze sărăcia, migrația părinților în străinătate. În aceste condiții, nevoia de mediatori școlari este acută. În acest moment, în județul Constanța există doar nouă mediatori, mult mai puțini decât în alte părți ale țării. 


Mediatorul școlar este cel care face legătura între familie și școală. În fapt, este cel care intermediază relațiile și discuțiile între școală și comunitatea căreia îi aparține copilul, pentru a "convinge" ca acesta să frecventeze cursurile școlare și să sprijine remedierea problemelor care pot să apară pe parcurs, astfel încât cel mic să nu renunțe la școală. "Mediatorul școlar convinge familia să își ducă copiii la școală, iar când sunt probleme în școlarizare, găsește soluții. Este persoana care monitorizează dacă elevul vine la școală sau de ce nu vine. Este o persoană de bază pentru comunitate și pentru școală, căci toate înștiințările, comunicările se fac prin această persoană", a explicat Ciprian Costache, referent în cadrul Instituției Prefectului Constanța. 


În prezent, având în vedere că în multe localități constănțene există comunități sărace, comunități cu populație romă sau horahai, este o nevoie acută de mediatori școlari care să pună umărul la reducerea abandonului școlar. Lipsa finanțelor este motivul invocat de multe administrații locale pentru absența acestor persoane cheie. "Sunt nouă mediatori școlari în județ, dintre care trei în municipiul Constanța și șase în județ. Sunt foarte puțini, în condițiile în care în alte județe sunt și peste 20 de mediatori", ne-a precizat Ciprian Costache, "Dar când angajezi personal, îți trebuie buget. Am făcut adrese către primăriile cu o populație mare de romi, iar majoritatea au arătat că nu au buget", a mai arătat referentul. 


Astfel, la Mangalia este un mediator școlar cu jumătate de normă și un asistent medical comunitar, la fel și la Cobadin. În schimb, ar mai fi nevoie la Mihail Kogălniceanu, la Năvodari și la Eforie. 


Inclusiv în școlile din municipiul Constanța ar mai fi nevoie de mediatori școlari. "Am discutat cu inspectorul școlar pe problemele minorităților și cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și se dorește găsirea unei soluții. De exemplu, la Școala 31 sunt doi mediatori școlari și încercăm să vedem dacă se poate să monitorizeze și situațiile de la alte școli, prin rotație", a mai arătat referentul. Ar mai fi nevoie de mediatori școlari la unitățile de învățământ 11, 12, 6 și 36 din municipiul Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4075 secunde