Cum se pierd generații de copii valoroși și miliarde de lei

"Comoara" de la Palatul Copiilor - paragina întinsă pe 10 hectare!

3042
10

Articole de la același autor

Drama Palatului Copiilor din Constanța, de a fi hăituit și vânat pentru cele 10 hectare ale sale de teren nejudicios administrate, nu este nici pe departe găselnița actualului vicepreședinte al Consiliului Județean, Claudiu Palaz, că doar se știe prea bine faptul că și anterioarele sinistre conduceri "băleau" după acest "obiectiv strategic" pe care îl vedeau transformat, în discuțiile la un șpriț, într-o adevărată mină de făcut bani. 


Ieri, într-un raid ce își dorește să ofere cititorului starea construcțiilor ce datează de peste șase decenii și care se adaugă lungii liste a moștenirii comuniste, aveam să descoperim deplorabila paragină în care zac cele 10 hectare părăsite de… soartă. 


Din păcate, astfel s-au prezentat și oaspeților sosiți din orașe pe care le admirăm în concediile noastre, precum Târgu Mureș, Iași sau Craiova, care au participat la cea de-a VI-a ediție a Festivalului național de teatru antic pentru elevi, un frumos eveniment dedicat dezvoltării culturale a copiilor. 


Din capul locului, ne-a surprins faptul că, deși Palatul Copiilor dispune de un teatru de vară, aflat ieri cu lacătul pe porți, festivalul a fost găzduit în aceeași prost iluminată sală mare, cu toate că altele ar fi fost amintirile celor sosiți din țară la acest eveniment. 


Cât despre condițiile de cazare oferite de bungalourile din spatele bazinului de înot, probabil că cei găzduiți cunoșteau la ce să se aștepte, pentru că altfel e jenant ce am putut vedea la fața locului. Nu mai departe de gunoaiele din veci-nătatea… patului. 


E drept că-i vacanță și nici curțile unităților de învățământ constănțene nu arată impresionant, dar aici, totuși, au venit musafirii, parcă se făcea să fie primiți cu altă imagine. 


Și dacă sala de sport și bazinul de înot sunt închise că, deh, e vacanță, la karting, angajații trebăluiau, în vederea pregătirii activităților programate în week-end. 


Iar în timp ce terenul de fotbal se arde sub soarele dogoritor, peste drum, inutilul teren al fostului patinoar se adaugă sinistrele amintiri cu care au plecat oaspeții din țară. Care vor avea ce po-vesti cu siguranță. 


"Nu ar mai fi venit mii de copii dacă suntem atât de jalnici" 
În expunerea de motive la proiectul de hotărâre ce propune trecerea în ad-ministrarea CJC a complexului educativ multifuncțional Palatul Copiilor, vicepreședintele Claudiu Palaz afirmă la un moment dat: "Nu putem ignora faptul că imobilul - Complex Palatul Copiilor - nu oferă beneficiarilor serviciilor sale (copiilor) condiții optime pentru a-și desfășura activitățile cultural-educative și sportive", adăugând că "Ministerul Educației, în calitate de administrator al acestui complex, nu a dovedit capacitatea de a investi în asigurarea funcționalității imobilului la standarde civilizate". 


Întrebat cum comentează decizia de trecere din administrarea ministerului în administrarea CJC, prof. Cosmin Badea, directorul Palatului Copiilor, a declarat că nu este afectat cu nimic atâta timp cât copiii au un loc unde vin cu drag să se simtă bine. 


"Dacă ar fi fost atât de jalnice condițiile de la Palat, nu am mai fi avut în anul școlar 2015-2016 peste 2.800 de copii înscriși la cercuri și nu am mai fi organizat atâtea competiții naționale", afirma cu mândrie prof. Badea. 


Pe de altă parte, sunt persoane care afirmă că, până la venirea sa pe această funcție, fostul director Ilhan Mustafa ar fi colaborat mai bine cu "chiriașii", aducând venituri substanțiale, chiar și de imagine, Palatului Copiilor. 


Cert este că cele 10 hectare din buricul târgului "fac cu ochiul" multor investitori și ar fi păcat să asistăm cum se distruge o extrem de valoroasă bază sportivă și apare cine știe ce alt epicentru al pițiponcelilor. 


Și asta în timp ce prea mulți copii con-stănțeni petrec vacanța mare cu tabletele în mână și cu ochii în calculatoare, în timp ce la Palatul Copiilor constănțeni deștepți ar fi putut atrage miliarde din activități de timp liber, fie și pe... persoană juridică, dar legal constituită. 


Asupra acestui subiect vom reveni în edițiile viitoare, publicând puncte de vedere ale unor foști directori ai Palatului, dar și opiniile Inspectoratului Școlar și Ministerului Educației. 


Comentează știrea

Profesor
18 august 2016
Palatul copiilor

Se vrea terenul ,cele 10 hectare,un mare tun imobiliar

Radu Andrei
19 august 2016
Bou

Ptr ala care spune asa in articol,dacă ar fi fost atât de jalnice condițiile de la Palat, nu am mai fi avut în anul școlar 2015-2016 peste 2.800 de copii înscriși la cercuri și nu am mai fi organizat atâtea competiții naționale", afirma cu mândrie prof. Badea.Mai jalnicule pai sunt inscrisi copii ptr ca acolo la voi este cel mai ieftin si la unele sporturi cred ca nu se plateste nici o taxa.Am fost eu la voi cu copilul si cand am vazut ce conditii aveti m-am dus la privat ca mai bine dau banul si face al meu sport si nu se imbolnaveste prin bazinele voastre de inot cum sa intamplat dealfel.

victor
19 august 2016
pnl

bai nenorocitilor de pnl-isti, care ati votat impotriva, sper sa muriti in chinuri, lepre nenorocite ce sunteti. cum puteti bai cretinilor sa puneti o disputa politica in fata interesului si vietii a mii de copii? jeguri nemernice, acum va razbunati ca nu a iesit chitac primar? culmea e ca eu l-am votat, dar imi dau seama ca sunteti niste scursuri trepanate, lua-v-ar moartea pe toti. va doresc numai lumanari si pastile, bivolilor

DEX Online
19 august 2016
Cititi printre randuri?

Stimabili cititori, "mens sana in corpore sano" intr-adevar, insa Palatul Copiilor nu inseamna numai inot si fotbal ( APP: Karting-ul este privat - ptr. in/cultura unora). Majoritatea salilor de curs au conditii mai bune decat multe scoli si licee din Romania. Daca aveti rabdarea sa cititi toate articolele ( asta daca nu va obositi neuronii prea mult) , dl. PaLas a subliniat faptul ca NU SE PUNEA PROBLEMA DE O REABILITATARE in viitorul apropiat, singurul interes fiind acela de a isi insusi in acte ( CJC-ul) aceste bunuri mobile si imobile. Nu ar fi existat niciodata nici o urma de reabilitare, asa cum se intampla si cu celelalte deja preluate de ei. Datoriile pe care le au momentan, sunt coplesitoare si in nici un caz nu si-ar fi permis sa cumpere 1L de lavabil in urmatorii ani. Din punct de vedere financiar nu este si nu va fi niciodata sustenabil. Si nici nu se dorea a fi, lotizarea terenurilor fiind "tinta".

Maria Apetrei
19 august 2016
OPC

Cum pot inchiria mizeriile de casute !!!??? OPC, Sanepid exista ? Este un atentat la sanatatea copiilor.... Au autorizatie pentru aceasta activitate ? Au licenta pentru activitati turistice ? Sau e afacerea privata a directorului ? E groaznic ce auzim, ar trebui sa se intervina de urgenta.

Fantanarul
19 august 2016
Alo , primaria

Pe cand un articol despre fantanile ( inexistente ) in Constanta.Cum este posibil ca ani de zile sa nu poata fi repusa in functiune fantana de la gara.Una singura este in Constanta si nu sunt in stare sa o repare !!

un fost
19 august 2016
cât puteți...

CJC ar putea să se îngrijească de Teatrul de vară din Mamaia, un vechi centru cultural cunoscut și căutat de toată lumea .

Candva,
19 august 2016
undeva...

Si de teatrul Soveja si gradina Fantasio sau pot lua in calcul infiintarea altora. ... Mai era si gradina Albatros Mamaia...

Ion
19 august 2016
Ce rahat...

Mai bine. Daca ajungea in acte pe mana astora, cine stie cu ce mall sau complex rezidential ne mai trezeam pe acolo. Daca Ministerul Educatiei ar trebui sa-l cedeze cu toate cele 10 hectare cuiva pt reabilitare, entitatea ce ma potrivita ar fi CNI (Compania Nationala de Investitii). Fara sa-si mai bage nasul mafia locala, care a distrus tot, a vandut tot, ba chiar mai mult, a trecut din extravilan in intravilan pt interesele "tovarasilor", a trecut din domeniu public in domeniu privat (asa s-a distrus parcul tabacariei ca sa-si faca jidanul mall), etc., etc.

samson
1 septembrie 2016
palatul copiilor

poate ne spuneti si noua unde anume la privat ati dus copilul la inot si ati avut asa conditii excelente ? ca cele 2 centre private sunt suuuuper aglomerate. la scafandri, intra parintii peste copii, copiii ies cu apa pe ei pana in vestiar, prize pentru uscatoare nu prea exista...la Palatul Copiilor nu sunt conditii mai rele decat la privat. este curat. au acces doar copiii la bazin.

Răspuns la: Bou
Adăugat de : Radu Andrei, 19 august 2016
Ptr ala care spune asa in articol,dacă ar fi fost atât de jalnice condițiile de la Palat, nu am mai fi avut în anul școlar 2015-2016 peste 2.800...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6329 secunde