Colindele românești, între coperțile unui studiu folcloric

303
1
Colindele românești, între coperțile  unui studiu folcloric - colindeleromanesti-1484842639.jpg

Articole de la același autor

Sala de festivități a Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu" va găzdui duminică, 22 ianuarie, de la ora 14, lansarea cărții semnate de Aura Văceanu - "Elemente mitice precreștine și creștine, în colinda românească" (studiu folcloric).

Apărută la Editura Etnologică, lucrarea este prefațată de conf. univ. dr. Ioana Ruxandra Fruntelată, de la Universitatea București. Cartea va fi prezentată de prof. dr. Daniela Varvara, prof. dr. Nastasia Savin, prof. dr. Anastasia Dumitru și preot dr. Cornel Popescu, de la parohia "Sfântul Ștefan".

În programul evenimentului, mai sunt prevăzute și momente artistice. Eleva Ale-xandra Iordan, clasa a IX-a, va recita "Colindul celor nouă cerbi", precum și audiții ale prelucrărilor folclorice de Teodor Bredniceanu, în interpretarea Angelei Gheorghiu și a Mariei Tănase, și Cantata profana pentru cor și orchestră, de Bela Bartok, după colindul celor nouă cerbi. 

Comentează știrea

XXX
20 ianuarie 2017
Sfințeală sfântă

Colindele primordiale la români au fost în totalitatea lor LAICE, profane adică, numai popii le-au "creștinat" începând cu sec. XIX, acuzând producțiile folclorice de "erezii, "bastămății" de la "legea" ortodoxiei. Repertoriul ziselor "colinde" religioase aparținătoare unor "catiheți" sunt "cântece de stea" (stea ce tot răsare !) - adevărate atentate asupra culturii, spiritualității protoistorice ale folclorului românesc ! Astăzi, vocaliste "tradiționale" - pe toc de 14 la sutiene Triumph - se sprijină TV de catapeteasmă altarului și-i trag un "Doamne ajută" la "domnuț din cer", mai ceva ca la biserica mânăstirii unde "părinții" (fără copii) sunt considerați... sfinți !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4112 secunde