Școli mai sigure! Elevii constănțeni cer primăriei alocarea de bani pentru paza unităților de învățământ

430
Școli mai sigure! Elevii constănțeni cer primăriei alocarea de bani pentru paza unităților de învățământ - scoliasociatiaelevilor1-1580073120.jpg

Articole de la același autor

Asociația Elevilor din Constanța atrage atenția autorităților locale că în bugetul pentru anul acesta nu au fost prevăzute fonduri pentru asigurarea pazei unităților de învățământ. De asemenea, elevii cer burse mai mari și transport gratuit pentru transportul în comun. 


Reprezentanții elevilor au transmis Consiliului Local al municipiului Constanța o contestație la proiectul de buget local, solicitând introducerea de credite bugetare pentru asigurarea pazei umane a școlilor, creșterea burselor elevilor, raportat la salariul minim pe economie, și asigurarea gratuității elevilor la transportul local în comun. 


"Cadrul legal este unul consistent în sensul obligativității autorităților de a prevede fonduri în acest sens, iar variantele sunt multiple. Una dintre soluțiile găsite de alte orașe pentru paza unităților de învățământ este arondarea de agenți ai Poliției Locale pentru școli, așa cum se întâmplă la Mangalia, începând cu acest an. Alte soluții ar fi realizarea unei achiziții publice de către Consiliul Local și contractarea unei firme de pază pentru a aloca agenți de securitate pentru fiecare școală, respectiv aprobarea în totalitate a bugetelor unităților de învățământ, în sensul acordării, prin finanțarea complementară, a fondurilor necesare realizării unor achiziții de către școli", este de părere președintele Asociației Elevilor din Constanța, Mihai Tănase. 
Acesta susține că, deși trei dintre tipurile de burse ale elevilor din municipiul Constanța au crescut din nou, în toamna anului trecut, bursele de merit rămân, în continuare, printre cele mai mici din România. Astfel, spre exemplu, în comparație cu suma de 50 de lei pe lună, primită de un elev constănțean, pentru exact aceleași rezultate, media generală peste 8.50 și media 10 la purtare, un elev din Botoșani sau unul din Drobeta Turnu Severin primește suma de 120 de lei pe lună. Propunerea AEC este ca bursele de merit să fie de 111,5 lei pe lună, bursa de performanță - 446 lei pe lună, bursa de studiu - 334,5 lei pe lună și bursa socială - 446 lei pe lună. 


Gratis cu autobuzele CT Bus 
O altă cerință a elevilor este acordarea gratuității pentru transportul local în comun, pentru elevii ce studiază în municipiul Constanța. 


"Această propunere a fost făcută de mai multe ori edilului Constanței, anul trecut făcând promisiune că, de îndată ce contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport local va fi delegat către CT Bus SA, cuantumul reducerii elevilor la transport va fi mărit. Deja, prin acordarea de reduceri de 50% la transportul local în comun pentru elevi a fost observată tendința acestora de a circula mai mult cu transportul în comun, astfel fiind realizată atât o decongestionare a traficului, cât și, inevitabil, o scădere o poluării. În acest sens, acordarea gratuității pentru elevi la transportul în comun ar duce la creșterea numărului celor care îl folosesc. Alte orașe din România au luat deja măsuri pentru a face transportul în comun principalul mijloc de mobilitate, în Baia Mare urmând ca transportul în comun să fie gratuit pentru toți călătorii", subliniază reprezentanții elevilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3805 secunde