Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" s-a îmbogățit cu o clădire din secolul XX

1246
Colegiul Național

Articole de la același autor

Începând de săptămâna aceasta, spatiul școlar al Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" Constanța s-a extins cu o clădire de început de secol XX, renovată și modernizată.


Directorul instituției de învățământ, Vasile Nicoară a declarat pentru "Cuget Liber" că în urma hotărârii de Consiliu Local din luna iunie, au intrat în administrarea imobilului de pe strada Nicolae Iorga nr. 16, o veche școală a Constanței care a constituit, la vremea construirii sale, un ansamblu școlar, realizat, cel mai probabil între anii 1906-1908. 


"Este vorba despre Școala de fete, clădire pe care o dețineam deja, și Școala de băieți, clădirea la care ne referim acum și biserica Sfântul Gheorghe, acum amplasată în alt cartier al orașului, la vremea respectivă, unde s-au construit și locuințe pentru învățători și profesori. Sigur că normativele timpului era altele decât cele de astăzi, la fel și dotările, numărul elevilor etc. Clădirile au trecut de-a lungul timpului printr-o serie de renovări, prin adaptări la noile condiții din școli. Pentru gimnaziul Colegiului Național «Mircea cel Bătrân», pe care l-am reînființat în anul 1998, clădirea fostei școli de fete a devenit insuficientă, și având în vedere că se depopulase această școală (ea împărțea spațiul cu o grădiniță și devenise structură a unei alte școli), s-a comasat cu altă școală gimnazială și în felul acesta am putut să ne extindem, ca să putem oferi toate condițiile necesare pregătirii școlare. De remarcat că ambele clădiri sunt construite într-un stil arhitectonic neoromânesc, care dă o imagine aparte, o strălucire longevității colegiului nostru, care, anul viitor se pregătește să aniverseze 125 de ani de la înființare. Toată vara am reușit să reparăm și să igienizăm spațiile din acest imobil, care s-a aflat într-o lucrare de renovare, în urmă cu 15 ani. Am avut nevoie de mai multe lucrări de eliminare a unor construcții parazitare, să zicem, față de proiectul inițial și să dăm o fluiditate cursului gimnazial. Desigur, am avut finanțarea necesară de la Primărie și lucrările au fost încheiate, în linii mari. La acest moment, mai avem doar spațiile de la subsol de igienizat și niște lucrări la canalizarea exterioară", a subliniat directorul. 


În plus, aici vor fi amenajate mai multe laboratoare, iar primul pe care îl vor face va deveni funcțional în luna octombrie, realizat în baza unui parteneriat și a unei sponsorizări de la compania Nuclearelectrica. 


"Bineînțeles, ne propunem să ne extindem parteneriatele și colaborările și cu alte instituții de învățământ superior, așa cum este cazul Universității Ovidius, dar și cu agenți economici, așa cum suntem acum în preambulul unei colaborări cu Enel, pentru a încerca să gospodărim mai bine energia electrică, să fim consumatori cu performanțe mari și să avem un iluminat modern în săli. Pentru clădirea liceului din strada Ștefan cel Mare, este în desfășurare la acest moment, un proiect pe eficientizare energetică a clădirii, care va duce, inclusiv, la crearea de instalații producătoare de energie electrică, de obținere a apei calde cu celule solare", a adăugat directorul.  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.489 secunde