Colecții speciale, pe rafturile Bibliotecii Județene Constanța

210
Colecții speciale, pe rafturile Bibliotecii Județene Constanța - colectiispeciale-1579216406.jpg

Articole de la același autor

Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" din Constanța organizează, și în acest an, seria de expoziții "Bibliofilie la singular". Unul dintre exponatele care face parte din colecțiile speciale, este unul inedit prin conținutul său, fiind un "album al bebelușului", tipărit la München, în anul 1892. Potrivit directorului instituției, Corina Apostoleanu, acesta i-a aparținut lui George Cretzianu, strănepot al domnitorului Barbu Știrbei, viitor ministru de finanțe în perioada 1940-1941.


"Însemnările, deși incomplete, au fost redactate în limba germană de către mama bebelușului, Zoe Cretzianu, născută Știrbei. Iată câteva date interesante: născut la București, în 25 iulie 1895, la ora 7.55 dimineața, greutate 4 kg., numele părinților George și Zoe. Arborele genealogic merge până la stră-străbunicii paterni, Ion Crețianu, mare paharnic și boier al Divanului, însurat cu Sanda Cornescu-Greceanu și cei materni, Dimitrie Bibescu, mare vornic, însurat cu Catinca Văcărescu. Găsim o însemnare amuzantă la pagina 21, unde mama notează reacția copilului, atunci când este scos pentru prima dată în aer liber: «A urlat tot timpul».


Ilustrațiile dar și scurtele poezii specifice, semnate de Helene Krüger, împreună cu legătura originală de editură, în pânză verde, cu ornamente florale în auriu, alb și roșu, tranșe aurite, fac din acest volum unul special, în vogă încă, prin conținut, chiar și după un secol", a declarat directorul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0169 secunde