Cingători din argint, în colecțiile Muzeului de Artă Populară

259

Articole de la același autor

 Muzeul de Artă Populară din Constanța adăpostește în expoziția permanentă, în sălile dedicate portului popular, o mulțime de podoabe specifice costumului tradițional de sărbătoare al turco-tătarilor. Dintre acestea, un loc special îl ocupă cingătorile numite "kawkaz kușak".

Potrivit directorului instituției de cultură, Maria Magiru, acestea sunt piese de mare valoare, din secolul al XIX-lea, clasate în categoria Tezaur, realizate în totalitate din argint sau dintr-un cordon cu fir metalic cu paftale și plăcuțe, lucrate în tehnica filigran sau niello.

Desigur, cingătorile "kawkaz kușak" cu paftalele în formă de fundă, realizate din argint parțial aurit, cu motive fitomorfe și florale, accentuate prin mărgele verzi, ne atrag atenția din prima. Apoi, pe cordonul textil metalizat auriu sunt atașate opt plăcuțe cu ornamente florale filigranate, puse în valoare prin mărgele albastre. De colțurile paftalei superioare sunt atașate două lănțișoare și un ciucure din argint.

"În vitrina cu podoabe există și «kawkaz kușak»-uri la care atât paftalele, cât și elementele decorative cu motive florale (plăcuțe sau bumbi și plăcuțe) dispuse pe suportul textil metalizat sunt realizate din argint prelucrat în tehnica niello. La aceste cingători turco-tătare paftalele au un element mobil de prindere sub formă de sabie. În colecția muzeului constănțean există o astfel de cingătoare ale cărei paftale prezintă în câmpurile centrale inscripții niellate, în limba arabă", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.

Printre "kawkaz kușak"-urile expuse în vitrina cu podoabe atrage atenția și o cingătoare realizată într-un atelier turcesc, din plăcuțe de argint sub formă de discuri, cu motive decorative florale niellate, legate între ele prin inele, care se prind de o bară îngustă de alamă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.656 secunde