Cine plătește paza elevilor în școli. "Așteptăm să se întâmple o tragedie?"

1301
1
Cine plătește paza elevilor în școli.

Articole de la același autor

Unitățile de învățământ ar trebui să fie un loc sigur pentru copii, însă, de multe ori, siguranța lasă de dorit, mai ales din cauza lipsei banilor. Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța consideră foarte gravă situația în care zeci de școli și licee din municipiu nu au nici acum asigurată paza, este permis accesul oricui în curte sau în incinta unității și nu există un paznic care  să supravegheze intrările.

"În prezent, elevii din municipiul Constanța au două variante. Fie plătesc din buzunarul propriu pentru a fi în siguranță în școală, fie sunt în nesiguranță la școală. La ora actuală, în municipiul Constanța sunt zeci de unități de învățământ care nu au asigurată paza. Și vă pot da doar trei exemple: Liceul «Lucian Blaga», Liceul de Marină «Alexandru Ioan Cuza» și Liceul "George Călinescu». Toate sunt licee importante, iar primele două sunt situate într-o zonă cu infracționalitate crescută", a declarat, ieri, președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin Alexandru Manda.

Potrivit acestuia, Legea Educației obligă autoritățile locale să asigure fondurile necesare pentru asigurarea pazei unităților de învățământ pe care le administrează.

"În bugetul local, trebuie să avem bani pentru asigurarea pazei unităților de învățământ, lucru care nu se întâmplă. Și putem să dăm exemplu Sectorul 2 din București, care cuprinde aproximativ același număr de unități de învățământ cu cel din municipiul Constanța. Acolo au fost prevăzute opt milioane de lei pentru asigurarea pazei în școli. Nu este o sumă atât de mare având în vedere excedentul de 300 de milioane de lei pe care Primăria Constanța l-a înregistrat în 2017. Deci, argumentul pe care primarul ni l-a dat în discuțiile purtate cu acesta, cum că nu ar fi bani, este nefondat", a mai spus reprezentantul elevilor.

Pază plătită din chirii

Contactat telefonic, directorul Liceului Teoretic "Lucian Blaga", prof. Iuliana Linea, a infirmat cele spuse de Manda, precizând că există mai multe sisteme de protecție în instituție, însă a confirmat faptul că banii pentru acestea nu provin de la administrația locală.

"Avem un paznic angajat, conform organigramei de la Ministerul Educației Naționale și aprobate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, avem sistem de alarmă pe senzori, sistem de acces pe cartelă, camere de luat vederi la cele cinci intrări în școală, la parter și pe holuri și avem buton de panică cu o firmă de pază și protecție. Deci putem să spunem că, din punct de vedere al securității, stăm foarte bine. Toate cheltuielile sunt asigurate prin finanțarea din contul extrabugetar, adică din chiriile încasate pentru sălile pe care le închiriem în-afara orelor de curs. Iar copiii își cumpără la începutul anului cartela de acces, ceea ce înseamnă în jur de 10-15 lei", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Liceului "Lucian Blaga".

Reprezentanții elevilor solicită în mod expres autorităților locale să propună buget pentru asigurarea cheltuielilor cu securitatea elevilor.

"Am discutat cu primarul Constanței, dar deocamdată nu s-a rezolvat nimic. Ne dorim să asigurăm paza școlilor după ce se va întâmpla o tragedie? Sunt sigur că, dacă vom începe să respectăm legea după ce vom avea o tragedie la activ, nu va mai ajuta pe nimeni. Cei care acum ar fi trebuit să asigure paza vor fi vinovații morali pentru acea tragedie", este de părere Alexandru Manda.

Se mișcă lucrurile!

Se pare însă că autoritățile ar fi înțeles mesajul și că alocă finanțări pentru astfel de investiții în școli. De exemplu, la Liceul de Marină, au fost achiziționate camerele de luat vederi și acestea vor fi montate săptămâna viitoare.

"Am solicitat finanțare de la Primăria Constanța și aceasta ne-a acordat un buget pentru achiziționarea de camere de luat vederi în toate punctele vulnerabile, așa cum ni se cere de la Poliție. Acestea vor fi montate zilele următoare. Banii pentru aceste investiții și pentru contracte provin numai de la Primăria Constanța. Părinții nu contribuie la aceste cheltuieli. De asemenea, avem gard de jur împrejur, profesor de serviciu, elev de serviciu", a precizat directorul Liceului de Marină, prof. Iuliana Negreț. 

Comentează știrea

Petre Ilie
11 ianuarie 2018
Ce tare!

La Liceul de Marină, au fost achiziționate camere de luat vederi și acestea vor fi montate săptămâna viitoare! Doar ca liceul se muta sau dispare, dupa cum au aflat ieri

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5436 secunde