Ceramica dispărută de pe Valea Izei, prezentă în expoziția Muzeului de Artă Populară Constanța

407
Ceramica dispărută de pe Valea Izei,  prezentă în expoziția Muzeului  de Artă Populară Constanța - ceramica-1500565088.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară din Constanța deține la ora actuală o importantă colecție de ceramică, reprezentativă pentru principalele centre de olărit ale țării. Un loc special printre aceste obiecte de patrimoniu îl ocupă ceramica de pe Valea Izei (Maramureș), important centru de prelucrare a lutului, astăzi dispărut, caracterizat prin tehnica sgrafitării motivelor florale și fitomorfe.

În prezent, în expoziția permanentă a muzeului, la etajul I, sunt expuse patru blide și două ulcioare deosebite prin motivele geometrice și fitomorfe reprezentate, dar și prin cromatică.

"Dintre aceste obiecte de patrimoniu iese în evidență, prin ornamentică și colorit, un blid de secol XIX, din ceramică smălțuită în al cărui câmp central apare motivul pomului vieții care ia forma unui brad. Acesta a fost realizat în mod minuțios: ramurile au fost desenate prin sgrafitare (suprapunerea a două-trei straturi subțiri de ipsos) și au fost acoperite cu un strat de culoare verde, iar conturul pomului a fost delimitat prin puncte albastre, ușor reliefate. Bordura blidului, îngustă și încadrată de cercuri albastre, prezintă o ornamentică geometrică redusă la alternanța șirurilor de elemente punctiforme albastre cu benzi oblice, grupate câte două și acoperite cu tonuri de roșu cărămiziu și verde smarald", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul muzeului Maria Magiru.

Trebuie precizat că vasul face parte din colecția celebrei etnografe Elena Secoșan, colecție achiziționată în anul 1985 de către Muzeul de Artă Populară Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5536 secunde