Ceramica de Horezu, acceptată în patrimoniul UNESCO

505
Ceramica de Horezu, acceptată în patrimoniul UNESCO - horezu-1338100467.jpg
Cocoșul de Hurez cucerește lumea întreagă! Organizația internațională UNESCO a acceptat să includă în patrimoniu și Ceramica de Horezu. Asta înseamnă că celebrele vase de lut pictate de mână în cele mai neobișnuite forme și culori vor fi protejate așa încât să nu dispară.

Meșterii ceramiști au nevoie doar de cateva secunde ca să transforme un bulgăre de lut într-o superbă vază tradițională. Îndemânarea vine, însă, după ani și ani de muncă. Ion Palosi învârte roata olarului din copilărie și a deprins meșteșugul de la tatăl său. A învățat în timp că orice ezitare năruiește totul. Acum, din mâinile lui și ale soției sale ies numai minunății.

Fiecare vas de ceramică este pictat, apoi, de mână. Dragostea pentru olărit s-a transmis și către mezina familiei.

Așa s-a păstrat secretul lucrului cu lutul, din generație în generație. La Horezu, aproape toți localnicii sunt meșteri populari. Pe strada principală, cât vezi cu ochii sunt expuse celebrele vase. De pe ele, cocoșul de Horezu îi îndeamnă pe români să cumpere.

Alături de doină și dansul călușarilor, ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO. Asta înseamnă că nici măcar autoritățile noastre nu pot da legi care să modifice în vreun fel tot ceea ce înseamnă ceramica de Horezu. Tradiția noastră va fi protejată internațional. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2973 secunde