Ce documente medicale sunt necesare pentru prima zi de școală

524
Ce documente medicale sunt necesare pentru prima zi de școală - cedocumentemedicale-1567632679.jpg

Articole de la același autor

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța atrage atenția că, la începutul anului școlar nu trebuie să se facă exces de zel în ce privește documentele medicale solicitate părinților, la intrarea în colectivitate a copiilor. Astfel, adeverința medicală și certificatul epidemiologic sunt necesare numai pentru cei care încep un nou ciclu de învățământ, cum ar fi cel preprimar, primar sau gimnazial.


Mulți părinți s-au plâns că, mai ales la grădinițe, li s-au solicitat tot felul de analize și avize medicale. Însă reprezentanții ISJ atrag atenția că acestea nu sunt obligatorii. Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a transmis deja o adresă către ISJ Constanța în care sunt reamintite prevederile legislative în vigoare privind intrarea în colectivitate a preșcolarilor și elevilor. Astfel, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 1955/1995, în unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii și tinerii care prezintă documente medicale, care atestă starea lor de sănătate și efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii. De asemenea, conform Ordinului ministrului sănătății nr. 1147/2011, la înscrierea în colectivitate se va solicita obligatoriu prezentarea carnetului de vaccinări.


Totuși, reprezentanții DSP subliniază faptul că toate aceste documente nu trebuie aduse la începutul fiecărui an școlar, ci doar prima dată, la înscrierea în ciclul respectiv. Același lucru este valabil și pentru adeverinșa medicală pentru înscrierea în colectivitate și pentru avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate.


Adeverința medicală se eliberează la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ și poate fi eliberată de medicul de familie sau de către medicul școlar. De asemenea, adeverința medicală este necesară la terminarea unui ciclu de învățământ preuniversitar, fiind eliberată de medicul care are în supraveghere colectivitate respectivă, precum și la transferul elevului într-o altă unitate școlară, fiind eliberată tot de către medicul care are în supraveghere unitatea de învățământ de la care se transferă.
În ce privește avizul epidemiologic, acesta se eliberează după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin trei zile consecutive și la plecarea în tabere, vizite de studiu, etc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4625 secunde