Două studente din Franța, dezamăgite de situația zonei Peninsulare

"Cazinoul pare că se dărâmă!"

1531

Articole de la același autor

Ieri, am asistat la o oră de limba franceză foarte captivantă, predată de două native, Leslie Gouges (25 ani) și Chloe Gadreau (22 ani), studente din Dijon sosite pentru un stagiu de observare și practică profesională.
Elevii clasei a V-a B erau de-a dreptul revoltați că s-a sunat de pauză, dorindu-și să rămână în continuare în dialog cu cele două franțuzoaice simpatice.

În urma convenției de colaborare încheiată de către Școala cu clasele I -VIII "Remus Opreanu" din Constanța cu IUFM Bourgogne (Institutul Universitar de Formare a Cadrelor Didactice) din cadrul Universității din Bourgogne, Franța, în perioada 1-15 mai, cele două studente din Dijon au avut posibilitatea de a cunoaște sistemul educativ din România, în special învățământul primar și gimnazial, dar au și participat efectiv la orele de limba franceză.
Sub îndrumarea prof. Carmen Chiriță, director adjunct al instituției gazdă și profesor de limba franceză, timp de două săptămâni, stagiarele au participat la cursuri, au ținut lecții, au relaționat cu elevii și cadrele didactice, precum și cu alte instituții locale de învățământ.
"Acțiunea este o premieră, atât pentru școala noastră, cât și pentru IUFM Bourgogne, care a introdus anul acesta și România în cadrul țărilor în care studenții pot opta pentru un stagiu de pregătire. Am dorit prin aceasta să motivăm elevii pentru studiul limbii franceze, să-i familiarizăm cu oportunitățile (de studiu) pe care le are țara noastră ca membră a Uniunii Europene, să promovăm imaginea țării și a învățământului  românesc în general și constănțean în special", ne-a declarat prof. Chiriță.
v v v
Evident că Leslie și Chloe, dincolo de orele de la clase, s-au mai și plimbat prin oraș. Cazinoul a fost o mare dezamăgire pentru ele. "Este o clădire superbă, care pare că se dărâmă, ca de altfel toată acea zonă plină de istorie", ne-au spus franțuzoaicele.
Având în vedere imaginea foarte proastă pe care o are România în Franța, plecând chiar de la impresia președintelui Sarkozy, le-am întrebat de ce au ales țara noastră pentru acest stagiu.
"Într-adevăr, în țara noastră, francezii au o percepție proastă despre România, dar este pentru prima dată de la semnarea parteneriatului când apare și această destinație. Mai aveam de ales stagii în Statele Unite, Anglia, Germania, Rusia, Maroc și Republica Cehă. Nu regretăm absolut deloc că ne-am ales această țară. Copiii sunt foarte entuziasmați, ne cântă tot timpul cântece în limba franceză și ne oferă specialități care ne surprind. Nicio oră de curs nu seamănă cu cea-laltă", ne-a povestit Leslie.
v v v
Despre interesantele diferențe dintre învățământul românesc și cel francez și despre salariile profesorilor de acolo, vom reveni într-un alt articol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5831 secunde