Catolicii celebrează Duminica Floriilor. Ce semnificație are această sărbătoare

127
Catolicii celebrează Duminica Floriilor. Ce semnificație are această sărbătoare - floriicatolici-1586077726.jpg

Articole recomandate

Credincioșii catolici sărbătoresc duminică Floriile, zi care amintește de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi de oameni cu ramuri de finic.


Anul acesta, în condițiile restricțiilor impuse de declararea stării de urgență, celebrările, oficiate în biserici de preoți, vor fi transmise online.


"Biserica ne îndeamnă ca, în timpul pandemiei de coronavirus, să redescoperim frumusețea și bogăția rugăciunii cu cei dragi în biserica de acasă, alături de familiile noastre", spune preotul Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.


El a declarat, pentru Agerpres, că în acest an "sunt celebrări pe care Biserica nu le-a trăit decât foarte rar; niciodată ca în anul acesta".


"Este o modalitate de a trăi Învierea lui Cristos în alte forme. Suntem mortificați de această pandemie; devine modalitatea noastră de a ține postul. Și am putea spune că poate felul acesta de a trăi bine, hotărârile luate de autorități pentru siguranța noastră devin o altă formă de a ține post și de a intra în celebrarea pătimirii și a învierii lui Cristos. Ne apropiem de Duminica Floriilor și de celebrarea Învierii Domnului. Cum? Pentru că nu putem merge la biserică. Biserica ne îndeamnă să redescoperim o altă realitate a ei, Biserica Domestică, așa o numim noi, adică biserica de acasă. Este vorba de familiile noastre, de a redescoperi frumusețea și bogăția rugăciunii cu cei dragi. De a redescoperi gesturile spirituale de acasă și nu doar gesturile acelea oficiale sau publice din bisericile noastre", a afirmat preotul.


Ce semnifică Floriile
 


Intrarea lui Isus în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, își pregătește singur intrarea, conform profețiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Isus cu ramuri de finic și de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simțeau că însuși Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Isus anticipează biruința Sa apropiată asupra morții, ca și biruința întregii omeniri pe care o purta în Sine.


Primele mențiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, și pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârșitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinți ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie și Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ținute în cinstea ei.


În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paștilor, mai era numită Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admiși la botez, iar acesta le dădea să învețe Simbolul credinței (Crezul). Se mai numea și Duminica grațierilor, pentru că, în cinstea ei, împărații acordau grațieri.


De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care le pun la geamuri, la uși sau la porți. În unele părți ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimente neplăcute.


Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulțimile în Ierusalim pe Isus.


Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paștilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creștinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Isus Cristos.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8273 secunde