Casa de la Vișina păstrează între pereții săi memoria satului dobrogean

326
Casa de la Vișina păstrează între pereții săi memoria satului dobrogean - visina-1537466077.jpg

Articole de la același autor

Toate instituțiile de cultură au fost angrenate, anul acesta, într-o mulțime de activități, care au marcat centenarul Marii Uniri. Muzeul de Artă Populară din Constanța marchează acest moment important din istoria națională printr-o serie de manifestări culturale menite să pună în valoare specificul etnografic al spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră.

Printre acestea, se numără simpozionul "Memoria satului dobrogean", care se va desfășura, sâmbătă, 22 septembrie, în localitatea tulceană Vișina.

"Dacă pentru sudul Dobrogei conservarea arhitecturii tradiționale s-a realizat prin proiectul comun al Muzeului de Artă Populară Constanța și al Mănăstirii Dervent, care au strămutat la Oltina o casă veche din secolul al XIX-lea, pentru nordul Dobrogei, un întreprinzător privat, Bianca Folescu, prin asociația «Suvenir din Dobrogea», a avut inițiativa de a achiziționa o casă bătrânească bulgărească din satul tulcean Vișina. Acesta a conservat-o, revigorându-i anexele. După un timp, gospodăria s-a extins cu o altă casă promovată în scop turistic, în care fiecare cameră este amenajată în stilul unei etnii din Dobrogea", a declarat directorul muzeului, Maria Magiru.

Aceasta a mai spus că această casă bătrânească de la Vișina, văruită în alb, cu tâmplăria vopsită în albastru și roșu, cu acoperiș din stuf, conform arhitecturii tradiționale a locului, păstrează între pereții săi memoria satului dobrogean. Din când în când, aici se desfășoară acțiuni care pun în valoare obiceiurile și tradițiile românilor și etniilor din Dobrogea.

Mai mult decât atât, Muzeul de Artă Populară din Constanța și-a propus să organizeze, în "casa vie" de la Vișina, simpozionul "Memoria satului dobrogean", la care vor participa specialiști de la muzeele de artă populară din Constanța, Tulcea și București. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7217 secunde