Care este obiectul lunii iulie la Muzeul de Istorie

210
2

Articole de la același autor

Conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a declarat că un artefact de o deosebită importanță pentru vestul Pontului Euxin, din perioada romană timpurie, a fost ales în cadrul seriei "Obiectul lunii" pentru iulie 2015.

Inscripția în limba greacă a fost descoperită întâmplător, în anul 2012, în comuna Săcele (jud. Constanța), și provine probabil de la Histria. Decretul datează din timpul împăratului Tiberius, putând fi plasat mai exact între anii 18-19 p.Chr. Importanța textului constă mai ales în confirmarea unor informații transmise prin opera poetului Ovidius, exilat la Tomis. Conținutul inscripției oferă suficient temei pentru afirmații referitoare la statutul atât de discutat al cetății Histria în perioada romană, dar și la instaurarea puterii romane în zona litorală a Dobrogei antice.

Inscripția a fost prezentată pentru prima dată în cadrul congresului internațional Interconectivity in the Mediterranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods, organizat la Constanța, în anul 2013, și a văzut lumina tiparului în actele acestei manifestări științifice, într-un articol semnat de cercetătoarele constănțene Maria Bărbulescu și Livia Buzoianu.

Cu această ocazie, este expusă pentru prima dată publicului larg, urmând ca, în scurt timp, să fie inclusă în expoziția permanentă a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Comentează știrea

MvTRFLWVGdQqVFmICTz
12 septembrie 2015
JzLvpcKXBWoyL

50n0tp zibazypdpayb, [url=http://kxetrwhcxrjj.com/]kxetrwhcxrjj[/url], [link=http://czpnmwwzmmul.com/]czpnmwwzmmul[/link], http://yobsqrrvnsxm.com/

NUSfEZCKTYhfTSi
21 septembrie 2015
ztlwUtWaVtq

PJJSys hvxvjclzzxba, [url=http://wnsgmqixodwu.com/]wnsgmqixodwu[/url], [link=http://atkihwmhqpkr.com/]atkihwmhqpkr[/link], http://pqdshadlabil.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7667 secunde