Când mergem din nou la școală? "Aș începe numai cu anii terminali!"

518
Când mergem din nou la școală?

Articole de la același autor

Vacanța de primăvară s-a încheiat, dar elevii sunt în continuare acasă, unii la lecții online, alții doar la studiu individual. Reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Sănătății stabilesc, zilele acestea, când și în ce condiții vor fi reluate cursurile, după ridicarea stării de urgență.

Cu mai bine de cinci săptămâni de vacanță forțată, din cauza pandemiei noului coronavirus, elevii mai au de stat acasă încă tot pe-atât. Anul școlar 2019 - 2020 este compromis și acum se caută variante pentru a se putea finaliza situația școlară și a se susține examenele naționale.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se poartă discuții pentru a putea fi identificate soluțiile, neprecizând însă o dată anume pentru reîntoarcerea la școală.

"Este posibil să fie la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, 1 iunie. Trebuie să avem foarte mare grijă pentru tot ce înseamnă copii. Ne gândim, ei se vor reîntâlni după o anumită perioadă, trebuie să stabilim niște protocoale", a spus Nelu Tătaru.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar, Iulian Cristache, propune ca elevii să se întoarcă pe rând la școală, pe clase, începând cu cei din clasele a VIII-a și a XII-a, care trebuie să încheie anul școlar înainte și să susțină Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureatul.

"Personal, aș începe numai cu anii terminali și, în funcție de contextul epidemiologic la nivel național, aș chema sau nu și anii non-terminali", susține Iulian Cristache.

Acesta atrage atenția că sunt multe unități de învățământ unde clasele sunt supraaglomerate și unde nu poate fi respectată o distanțare socială minimă.

"Sunt școli cu 600 - 800 de elevi, școli cu clase de +30 elevi, școli care nu au nici măcar apă la toalete, majoritatea toaletelor nu au apă caldă, școli care nu pot învăța în mai multe schimburi etc. De asemenea, copiii vor veni cu transportul public, să nu uităm. Vă dați seama ce ar însemna un singur contact, într-o școală cu 800 de elevi! Am vorbi de un efect de tip domino. Dacă, în aproape două luni, vom avea un pic peste 10.000 de cazuri, riscăm să dublăm numărul în câteva zile sau săptămâni. Avem nevoie de mare chibzuință, altfel, vom risca foarte mult", a precizat președintele Federației Părinților.

Prezența la lecțiile online, monitorizată de conducerile școlilor

Între timp, continuă "Școala de acasă". Ieri, au fost reluate lecțiile online, după vacanța de Paște. Tot ieri, a fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunile pentru crearea și întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare online.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul online. Portalul Digital existent pe educred.ro centralizează platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale destinate formării și susținerii cadrelor didactice.

"Prezența online la cursuri a elevilor și cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ. Ministerul Educației poate decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline sau module să fie realizată online", se arată în ordinul semnat de ministrul Monica Anisie.

Documentul prevede și o serie de activități pe care cadrele didactice trebuie să le desfășoare în cazul suspendării cursurilor în unitățile de învățământ, cum se întâmplă în prezent. Astfel, atunci când vor fi reluate cursurile, cadrele didactice pot pune note elevilor pe activitățile pe care le-au făcut acasă, pentru învățarea online. În plus, conform ordinului, vor recupera materia numai elevii care nu au participat la lecțiile online.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5554 secunde