"Bursele de merit, jenante! Mai bine să nu își mai bată joc de ei!"

2080

Articole de la același autor

Chiar înainte de a intra în vacanță, elevii constănțeni au mai primit o tranșă din bursele de merit oferite de autoritățile locale. 47 de lei, atât a luat pe două luni un elev de clasa a XI-a cu media semestrială 9,72. O sumă rușinoasă pentru un municipiu de talia Constanței și jignitoare pentru un copil care nu poate nici măcar o carte să își ia din banii primiți drept recompensă de la primărie.

"Mai bine nu își mai bat joc de ei să le dea câteva zeci de lei amărâte. La ce ajută să se împăuneze autoritățile că dau burse copiilor, când, de fapt, se mimează grija pentru aceștia, sumele fiind mai mult decât jenante. Dacă vrei să faci ceva pentru acești copii care reprezintă viitorul orașului, stimulează-i, oferă-le condiții, nu îi jigni cu bani aruncați în ochi", ne-a scris, pe adresa redacției, mama unui elev la un liceu constănțean de prestigiu.

Supărați sunt și reprezentanții elevilor, care au solicitat în numeroase rânduri autorităților locale mărirea cuantumului burselor de merit, singurele care ar putea stimula rezultatele școlare ale acestora. În prezent, în municipiul Constanța, bursa de merit este de 50 de lei, bursa de performanță 300 de lei, bursa de studiu 200 de lei și bursa de ajutor social 200 de lei.

"Deși valorile ultimelor trei categorii de burse sunt suficient de adecvate, valoarea celei de merit nu este corelată cu realitatea și cu nevoile pe care elevii le au în susținerea și îmbunătățirea activității lor școlare, mai ales într-un sistem unde, din cauza dezinteresului arătat de autoritățile locale, dar și de cele centrale, noțiunea de «învățământ gratuit» și-a pierdut de mult valoarea", este de părere Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor Constanța.

Primarul cere și rezultate

Elevii propun o valoare de 95 de lei pentru bursele de merit, care ar putea să încurajeze școlarii și să-i stimuleze să învețe cât mai bine. Bursa de merit este acordată tuturor elevilor care au medii peste 8,50, deci, practic, aceasta este ponderea cea mai mare către care se duce fondul de burse, numărul celorlalte categorii de burse, de performanță, sociale și de studiu, fiind mult mai scăzut.

"Primarul Decebal Făgădău a precizat că municipiul Constanța acordă bursele cu cele mai mari valori din România, ceea ce reprezintă o tentativă de manipulare, în condițiile în care acesta a făcut comparații doar cu alte municipii, omițând sectoarele Capitalei. De exemplu, sectorul 3 din București oferă elevilor burse de merit în valoare de 400 de lei pe lună, în sectorul 4 valoarea este de 200 de lei pe lună, în Cluj - 95 de lei pe lună și lista continuă. E de menționat faptul că în orașele unde valoarea bursei de merit este mai ridicată, proporțional a crescut și promovabilitatea la examenul de Bacalaureat, un exemplu bun fiind Cluj-Napoca, cu o promovabilitate de 82,75%, situându-se între primele trei municipii din țară", mai spun reprezentanții AEC.

Aceștia susțin că majorarea cuantumului bursei de merit la 95 de lei ar însemna un efort financiar infim pentru bugetul Constanței, având în vedere că, anul trecut, Primăria Constanța a avut un excedent bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei.

"Dorim să îi reamintim domnului primar că, dacă există exigențe cu privire la eficiența actului educațional și, de asemenea, la rezultate cât mai bune, este foarte important să analizăm posibilele acțiuni care ar putea îndeplini aceste deziderate. În acest sens, avem speranța că acesta va conștientiza importanța pe care bursele școlare o au în viața elevilor și va alege să sprijine educația constănțeană, îndeplinindu-și promisiunile pe care le-a făcut până în acest moment față de elevi", susține președintele AEC. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4213 secunde