Bocitoare, pantomimă, step și muzică la Festivalul "Miturile Cetății"

448
Bocitoare, pantomimă, step și muzică la Festivalul

Articole de la același autor

În cadrul Festivalului de Teatru "Miturile Cetății" veți putea viziona astăzi, 25 iunie, cinci spectacole. Primul, cel de la ora 11.00 este pus în scenă de Teatrul "Țăndărică", moment în care actorii îl vor prezenta, din nou, celor mai mici spectatori, pe "Motanul încălțat" la Teatrul pentru Copii și Tineret "Căluțul de mare". 




De data aceasta, însă, păpușarii vă invită la o montare ce redă cu fidelitate întâmplările pline de haz și umor prin care trec mezinul nedreptățit de soartă și năzdrăvanul său motan, în drumul lor spre bogăție și fericire. 


Tot în această locație, dar de la ora 19.00, aveți ocazia de a viziona piesa "Vârstele lunii", care vorbește despre bătrânețe, moarte, ambiguitatea memoriei și speranța că dragostea poate ușura apropierea inevitabilă de eclipsa finală. Cei doi bărbați, Byron și Ames, prieteni din copilărie, se regăsesc după foarte mult timp. Întâlnirea este marcată însă de neînțelegere și de dificultatea reapropierii. Ei sunt fii spirituali și literari ai lui Vladmir și Estragon din "Așteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, autor ce a influențat major opera lui Sam Shepard. Practic, această piesă este o continuare onestă și sfâșietoare a temelor care au fost dintotdeauna prezente în operele unuia dintre cei mai importanți dramaturgi americani, axată aici pe lumina și umbra care acompaniază trecerea timpului. 


Mai târziu, de la ora 19.00, Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București prezintă în cadrul Festivalului Internațional de Teatru "Miturile Cetății", spectacolul "A fost odată în România", o reprezentație în care cuvântul se amestecă cu pantomima, step-ul, muzica și gag-ul rafinat. 
Acesta va avea loc pe scena Teatrului de Stat din Constanța. 
La aceeași oră, dar la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", actorii de la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila prezintă spectacolul "Tartuffe" de Molière. 


Piesă realizată pe un text vechi de 400 de ani


Despre spectacolul "Tartuffe", regizorul Alexandru Mâzgăreanu a adresat  publicului recent invitația de a veni la teatru, pentru că, în ciuda faptului că este o piesă scrisă în urmă cu 400 de ani, vor asista la un spectacol extrem de modern și cu o tematică ce cu siguranță îi va impresiona. "Spectacolul este construit în așa fel încât are o legătură foarte mare cu problemele cu care ne confruntăm în ziua de astăzi", sunt de părere organizatorii. 


Seara se încheie cu prestația Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani, care vă propune spectacolul "Bocitoarele vesele", după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilache. Pentru că este vară și cald, acesta se va juca de la ora 21.00, pe scena special amenajată în Piața "Ovidiu" din Constanța.


Personajul principal masculin din acest spectacol este tatăl unei cete de feciori, feciori care au fost blestemați să nu-și găsească perechea. Necăjit de soarta băieților, tatăl a anunțat că va muri de mâhnire. Lumea din jurul său obosise deja tot jelindu-l, inclusiv prin dans și tot trăgând câte un chef de pomină - cheful de pe urmă. 


Ultima dorință a tatălui a fost să fie bocit de o femeie tare pricepută în săvârșirea acestui ritual, Dochia, o femeie cu care el avusese o mare dragoste în tinerețe. Așa că, în cele din urmă, i s-a îndeplinit dorința, iar Dochia a venit cu un grup de bocitoare. În aceste momente triste, tatăl, aflat pe moarte, își prezintă fiii - momente în care privirile bărbaților și ale tinerelor fete s-au întâlnit cu subînțelesuri. În acest fel, s-a creat o situație care, era limpede, urma să conducă spre o altă stare. Erau clipe de mare încărcătură sufletească, dar așa au început frumoase povești de dragoste între bocitoare și fiii cei blestemați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3126 secunde