Biserica îl cinstește mâine pe sfântul Teotim, Episcopul Tomisului

94
Biserica îl cinstește mâine pe sfântul Teotim, Episcopul Tomisului - teotim-1524144254.jpg

Articole de la același autor

Vineri, 20 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului, prilej cu care mănăstirea "Sf. Teotim" de la Murfatlar își sărbătorește ocrotitorul. Începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfinta Liturghie.


În calendarul ortodox, Sfântul Teotim este prăznuit pentru sfințenia și minunile sale. A fost ales Episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395. În această calitate el a participat, în anul 400, la sinodul local de la Constantinopol, convocat de Sf. Ioan Gură de Aur. A fost contemporan cu unii dintre Sfinții Părinți: Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazianz.
Istoricul bisericesc Sozomen spune despre Sf. Teotim că era de neam scit, adică locuitor al Dobrogei, și că purta părul lung, semn că el se ocupa cu "filosofia monastică" (deci cu viața monahală). Viața lui era modestă și cumpătată, iar virtuțile și înțelepciunea l-au făcut cunoscut și în rândul hunilor. Sfântul a încercat să-i încreștineze. Barbarii au crezut că Teotim era bogat și au plănuit să-l ia prizonier. Brațul celui ce a voit să arunce asupra sfântului un laț anume pregătit, a rămas înțepenit în aer, fiind nevoie de rugăciunea sfântului pentru a-l elibera.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2092 secunde