Bijuteriile arhitecturale ale Constanței. Povestea Casei "Ion Bănescu"

1642
Bijuteriile arhitecturale ale Constanței. Povestea Casei

Articole recomandate

Casa "Ion Bănescu" este o elegantă construcție de patrimoniu din centrul orașului, situată pe Bd. Tomis nr. 110. La sfârșitul anului trecut, clădirea simbol a primit statutul de monument istoric, grupa valorică B. Este locul unde a trăit primarul Ion Bănescu, cel datorită căruia Constanța a cunoscut o dezvoltare extraordinară. Astăzi, în această clădire funcționează Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada".

Născut în județul Neamț, în 1851, Ion Bănescu a fost profesor, istoric, politician, jurist și avocat deopotrivă; s-a remarcat atât în învățământ, cât și în administrație publică. A studiat la Academia Mihăileană din Iași și a obținut o bursă la Berlin. Urmează în Germania diverse cursuri: litere, drept, arheologie, istorie, geografie etc. În Dobrogea ajunge în 1879, când a fost numit subrevizor școlar. În 1893, înființează la Constanța prima școală normală de învățători și institutori.

Ion Bănescu ajunge în 1905 primar, funcție ocupată doar doi ani, după care revine la funcția de consilier local. Funcția de ales local o ocupă până la sfârșitul vieții (1909).

Lui Ion Bănescu îi datorează orașul nostru dezvoltarea, de numele lui se leagă începuturile învățământului modern din județul Constanța. Cu un mandat de primar de doar doi ani (1905-1907), Bănescu a fost omul care a introdus iluminatul public, a inițiat sistematizarea orașului și organizarea pe cartiere. A promovat stațiunea Mamaia ca stațiune turistică. De asemenea, a susținut lucrările de consolidare a țărmului mării. Este omul care, deși nu s-a născut pe aceste meleaguri, și-a dedicat întreaga viață "construirii" orașului de la mal de mare.

Clădire simbol

Managerul Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada", Doina Voivozeanu, a declarat că statutul de monument istoric al Casei a fost obținut, în noiembrie 2014, după numeroase demersuri.

"Odată cu emiterea Ordinului de clasare a clădirii ca monument istoric, categoria monument, grupa valorică B, a Casei Ion Bănescu, automat clădirea a intrat într-un regim special de funcționare, dar și de conservare. Am renovat-o cu mare atenție, păstrând aspectele arhitecturale. Este un simbol al orașului, în condițiile în care puține clădiri istorice au mai fost păstrate. Suntem mândri că avem un astfel de monument istoric, reprezentativ pentru patrimoniul cultural local. Astfel de edificii sunt importante pentru oraș și este de datoria noastră să le punem în valoare," a declarat Doina Voivozeanu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3883 secunde