"Bătrâna Dobroge merită un teatru de operă și balet susținut"

444

Articole de la același autor

Trecem cu toții printr-o perioadă extrem de dificilă, la care nu ne-am gândit vreodată că va exista. Trăim vremuri tulburi și așteptăm, zi de zi, să ieșim din această stare de urgență, din cauza căreia ne-a fost restricționat și accesul la cultură. Cu toate acestea, iubitorii de artă și frumos nu se vor îndepărta niciodată de ceea ce le place, chiar dacă în această perioadă sunt nevoiți să stea acasă.

Constănțenii care obișnuiesc să meargă la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" nu uită nici acum că spectacolul de operă sau de balet spune povești de viață cu iubiri înflăcărate și trădări dureroase, cu extaz și agonie, cu viață, ca în viață. Practic, în acest context social, există și artiștii: muzicieni, artiști plastici, actori, scriitori, balerini, care încearcă să vă transmită mereu că viața poate fi și altfel.

"Prin ceea ce fiecare dintre noi facem, dorim a vă avea părtași energiei transcedentale ce se naște din fiecare operă de artă. Această energie ne-a făcut pe noi să ne îndrăgostim iremediabil de frumos, de fapt, de libertate, pentru că arta, așa cum spune Sergiu Celibidache, are ca scop ultim obținerea libertății, frumosul fiind doar o unealtă.

Vreau să le reamintesc constănțenilor cât de binecuvântați sunt pentru că există în oraș trei teatre cu repertorii vaste, pentru toate vârstele, muzee, biblioteci, centre culturale. Între toate aceste lăcașuri de cultură, Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» ocupă un loc important, nu numai datorită repertoriului uriaș care rulează permanent, ci și prin prezența, de-a lungul timpului, pe scenă, a unora dintre cei mai mari soliști de operă din lume, balerini fabuloși, dirijori de renume, regizori, scenografi", a declarat, pentru "Cuget Liber", tenorul Răzvan Săraru.



Artistul ne-a mărturisit că este emoționat la fiecare reprezentație, mai ales în condițiile în care, pe scena pe care cântă de 13 ani, au urcat, de-a lungul timpului Nicolae Herlea, Vasile Moldoveanu, Elena Cernei, David Ohanesian, dar și Ileana Iliescu, Irinel Liciu, Elena Dacian, Ion Tugearu, A. I. Arbore, Horia Andreescu și mulți alții.


Artiștii, mereu alături de public

Întrebat care este off-ul cel mai mare al instituției de cultură, tenorul a spus că publicul constănțean cunoaște foarte bine durerea acestui teatru, pe care l-ar putea numi "teatru martir". De ce martir?

"Nu cred că există constănțean care să nu fi aflat de câte ori s-a încercat distrugerea acestei instituții. Da! Au încercat de multe ori să vă ia oaza de liniște, de frumos, de libertate, pe care o aveți în oraș. Cu toate acestea, iată-ne aici, lângă dumneavoastră. Suntem încă la datorie, în primul rând, grație managerului nostru, soprana Daniela Vlădescu, cea care s-a luptat până la ultima picătură de energie ca publicul nostru să continue să fie al nostru, iar tinerii să poată avea o alternativă la mizeria care, de multe ori, poartă țanțos titlul de cultură", a subliniat Răzvan Săraru.

În ceea ce privește proiectele sale de viitor, artistul a precizat că nu ar putea vorbi despre acestea fără să îl amintească de colegul său prim-cornistul Nicolae Gribinic sau pe violonistul Sebastian Tegzeșiu, care, ca și colegul său, concertează în toată lumea.

"Cum aș putea să nu vorbesc despre soprana Laura Eftimie, invitată permanent la majoritatea teatrelor de operă din țară. Vă dați seama că îi avem în teatru, altă dată pe post de balerini, astăzi conducători ai Companiei de balet, pe soții Monica și Horațiu Cherecheș, balerini de talie internațională? Acești doi mari balerini au construit cea mai bună Companie de balet din țară, ducând mai departe tradiția celebrului lor maestru, Oleg Danovski. Publicul nostru știe și mai ales ne apreciază prin fiecare sunet de palme încleștate ce poartă amintirea predecesorilor noștri, dar și greaua responsabilitate de a ne ridica la nivelul lor", a completat tenorul.

XXX

În concluzie, artistul vă îndeamnă pe toți să mergeți la teatru, imediat ce acest lucru va fi posibil. Așadar, descoperiți-vă pe voi înșivă în poveștile artiștilor, găsiți-vă modele de conduită, trăiți frumos și intens, fiți adevărați.

"Veniți la teatru! Manifestați-vă aprecierea sau dezaprobarea, dar fiți lângă noi, pentru că împreună să arătăm mai marilor noștri că bătrâna Dobroge merită un teatru de operă și balet susținut, ca toate celelalte mari teatre ale țării", a încheiat Răzvan Săraru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.037 secunde