Basorelief mithriac - exponatul lunii la Muzeul de Istorie

355
Basorelief mithriac - exponatul lunii  la Muzeul  de Istorie - exponatulluniiaugust2016presa-1470159342.jpg

Articole de la același autor

În cadrul seriei "Exponatul lunii" la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a fost selectat, pentru luna august, un basorelief mithriac, descoperit anul acesta, pe 19 mai, în perimetrul anticului Tomis.

Piesa a fost aleasă ca exponat al lunii august nu atât pentru calitatea sa artistică - fiind un produs tipic al artei provinciale romane -, cât mai ales pentru încărcătura sa religioasă. În lumea romană, cultul lui Mithras apare în timpul Principatului, reușind ca, în decursul a două secole, să ajungă cea mai importantă doctrină religioasă opusă creștinismului. Ernest Renan sintetizează imaginea de ansamblu a epocii: "Dacă creștinismul ar fi fost cumva oprit, atunci lumea ar fi devenit mithriacă".

Mithras este o divinitate bine documentată în panteonul Dobrogei romane. Peste 25 de monumente sculpturale, câteva geme și mai multe atestări epigrafice sunt dovezi de necontestat ale popularității cultului acestui zeu de origine persană.

Artefactul datează din secolele II - III p. Chr. și a fost descoperit în ceea ce pare a fi un cvartal de locuințe dintr-un cartier al orașului Tomis, localizat între sediul actualei Judecătorii Constanța și statuia Lupei Capitolina, perimetru în care au fost efectuate, în intervalul aprilie - iulie 2016, cercetări arheologice preventive.

Basorelieful este accesibil spre vizionare publicului iubitor de cultură toată luna august, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4152 secunde