Bani mai puțini la Educație. Mii de posturi din școli sunt în pericol

700
Bani mai puțini la Educație. Mii de posturi din școli sunt în pericol - fotofondbanipentrueducatie-1565301836.jpg

Articole de la același autor

În loc să primească bani în plus, așa cum se tot promite de la an la an, Educația pierde peste un miliard de lei, la rectificarea bugetară anunțată de Ministerul Finanțelor. Mai mult decât atât, vor fi sistate angajările în sistemul de învățământ și mii de posturi de bibliotecare, laboranți, secretare din școli sunt în pericol.


Milioane de lei vor fi tăiați de la investiții, salarii, cofinanțări pe proiecte europene și din bugetul alocat drepturilor restante către profesori. Educația rămâne fără bani, în urma rectificării bugetarii, iar măsura îi înfurie pe reprezentanții profesorilor care anticipează că ar putea fi afectat chiar anul școlar ce urmează să înceapă peste o lună de zile. 


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, la care este afiliat și sindicatul cadrelor didactice din Constanța, cere Guvernului să nu blocheze angajările în sistemul de educație.


"Guvernul României propune înghețarea ocupării posturilor pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, prin formula de angajare de un post scos la concurs pentru trei neocupate. În cele peste 6.500 de unități de învățământ cu personalitate juridică, deficitul de angajați este foarte mare pentru aceste categorii de angajați; în cea mai mare parte a acestor școli există un număr redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o funcționare normală a acestora. Cele mai multe sunt posturi unice, iar angajările nu pot fi făcute pe formula propusă de Ministerul Finanțelor Publice. Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranți, bibliotecare, îngrijitoare etc. Avertizăm faptul că blocarea angajărilor în sistemul de educație va duce la blocarea activității în multe unități de învățământ din România", anunță reprezentanții FSLI. 


Nemulțumiri și amenințări cu acțiuni de protest
Propunerea de rectificare bugetară a Ministerului Finanțelor Publice include diminuarea cheltuielilor de personal cu 400 de milioane de lei, argumentând că Ministerul Educației Naționale a făcut estimări greșite la cheltuielile de personal, și cu 80 de milioane de lei a sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești. Reprezentanții sindicatelor consideră că Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu se aplică corect.


 "Concret, conform Legii nr.153/2017, cadrele didactice care îndeplinesc funcția de diriginte, educatoarele, învățătorii, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar, personalul didactic care are gradație de merit, personalul didactic din învățământul special, personalul didactic care asigură predarea simultană ar trebui să beneficieze de majorări ale salariilor cu procentele prevăzute de lege pentru fiecare categorie, prin aplicarea acelor procente la salariile aflate în plată și nu prin raportare la salariile de bază din anul 2016", explică Simion Hancescu, președintele FSLI.


FSLI respinge și propunerea privind diminuarea sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești în condițiile în care, conform sesizărilor primite de la sindicatele afiliate, sunt multe cazuri în care nu se respectă prevederile sentințelor judecătorești, tăindu-se în mod arbitrar din sumele reale de care ar fi trebuit să beneficieze salariații. Punerea în practică a acestor măsuri propuse de Guvernul României ar putea crea nemulțumiri în rândul salariaților din educație, existând și riscul declanșării unor acțiuni de protest.


"Bani tăiați de la Educație pentru a plăti pensii speciale!"
Și cei de la Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar susțin că "este inadmisibil să fie tăiați bani de la Educație pentru a fi plătite pensii speciale sau pentru a fi achitată taxa de mediu". De asemenea, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" consideră că această rectificare a bugetului de stat vine să arate încă o dată că politicienii nu doresc un sistem educațional de calitate. "Nu înțeleg cum, în condițiile în care Ministerul de Finanțe ne spune că veniturile cresc, același minister vine și taie 3% din bugetul Educației. Dacă ne gândim că, în fiecare an, în ultimele luni, sunt probleme cu fondurile pentru salarii, este puțin probabil ca Ministerul Educației Naționale să fi cerut mai mulți bani de cât ar fi fost nevoie. În aceste condiții, riscăm ca în septembrie să nu avem toate catedrele ocupate, din cauză că directorii unităților de învățământ, pentru a se încadra în bugetul alocat, nu vor mai putea angaja cadre didactice cu contracte pe perioadă determinată. În plus, prin același proiect de act normativ, se blochează locurile neocupate din sistem, angajatorul putând să angajeze o persoană doar dacă are trei posturi neocupate, cu toate că foarte multe unități de învățământ se confruntă cu deficit de personal. Un alt capitol de la care se reduc fonduri este cel privind plata dobânzilor legale. Ministerul Finanțelor vorbește de economii făcute, însă nu spune și cum au fost făcute aceste economii. Au fost unități de învățământ care, în urma presiunilor MEN, nu au plătit dobânda penalizatoare, așa cum ar fi trebuit, preferând să plătească doar dobânda remuneratorie, care este mai mică", a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE "Spiru Haret".  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4146 secunde