Bacalaureat în timp de pandemie. Astăzi are loc proba scrisă la limba și literatura română

248
Bacalaureat în timp de pandemie. Astăzi are loc proba scrisă la limba și literatura română - fotofondbacalaureat12-1592743627.jpg

Articole de la același autor

După ce colegii lor mai mici au susținut examenele săptămâna trecută, astăzi, încep emoțiile pentru absolvenții de liceu. Bacalaureatul 2020 marchează o premieră: echivalarea probelor de competențe cu notele din timpul anului și susținerea doar a probelor scrise. De asemenea, tot pentru prima dată, rezultatele vor fi publicate fără dezvăluirea numelor candidaților.

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2020, începe astăzi, cu proba scrisă la limba și literatura română. În județul Constanța, pentru susținerea probelor scrise, s-au înscris 6.092 de candidați, dintre care 4.632 de candidați din promoția curentă și 1.469 din promoțiile anterioare. "Proba începe la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. Reamintim, că, potrivit prevederilor legale în vigoare, la intrarea în unitatea de învățământ se va face triajul epidemiologic. Astfel personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor le va fi măsurată temperatura, care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius. Acțiunea se va efectua de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității. Vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție, precum măști de protecție și substanțe dezinfectante pentru mâini. Candidații vor fi așezați astfel încât între rânduri și pe rânduri vor fi păstrați doi metri unul față de celălalt", explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, inspectorul școlar Marinela Mrejeru.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Nu încercați să copiați!

"Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului", mai explică reprezentantul ISJ Constanța.

Contestațiile, transmise online

Mâine, este programată proba scrisă la limba și literatura maternă, iar miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie, până la ora 12. Reamintim că, în conformitate cu noul regulament privind protecția persoanelor fizice, afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 16.00 și 20.00, respectiv pe 1 iulie, între orele 8.00 și 12.00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice, dar respectându-se intervalul stabilit de Ministerul Educației. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și cel puțin media 6 la probele scrise.

Sesiune specială, pe 6 iulie

"Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați sau internați în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni", subliniază inspectorul școlar Marinela Mrejeru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2832 secunde